Reformkonyha a sulikban: csak jövő ősztől - A Hungast szerint Pécsett nem drágul az étkeztetés
2013. június 23. vasárnap 21:35

Tartanak az egyeztetések az illetékes minisztérium (EMMI) és az érintettek között a tárca azon rendelettervezete miatt, amely egészségesebb ételekkel látná el a közétkeztetést igénybe vevő óvodákat és iskolákat. A szolgáltatók részéről részt vesz a megbeszéléseken mások mellett a Hungast Holding Zrt. is, amelynek leányvállalata, a Hungast Dél-Magyarország Kft. Pécsett biztosítja az óvodák és iskolák számára az ételt.
Az EMMI elképzelései szerint a menzákon jelentősen mérsékelnék az ételek zsír-, cukor- és sótartalmát, azaz egyfajta „reformmenü" kerülne a gyerekek asztalára. A közétkeztető cégek ebben nem találnak kivetnivalót, ám abban már eltér a véleményük a szaktárcától, hogy mennyivel lesz (lenne) drágább a bevezetendő reformkonyha.
Páger Zsolt, a pécsi közétkeztető üzletfejlesztési igazgatója a Pécsi Újság.hu megkeresésére azt mondta, a Hungast Dél-Magyarország Kft. tevékenységét az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) ajánlásának megfelelően végzi, amely csak kis mértékben tér el a jelenlegi rendelettervezettől. Szerinte drasztikus, a híresztelésekben hallható, akár a 70 százalékot is elérő drágulás nem lesz.
Mi okozhat drágulást? - Annyi a rántott húsnak
Pécsett idén április elsejétől 390 forintot kell fizetni egy általános iskolás gyermek napi étkeztetéséért. Az óvodai ellátás 330 forintba kerül, míg a középiskolai kollégiumokban 590 forintot kell leperkálni a napi háromszori étkezésért.
A drágulást az egészségesebbnek tartott ételek beszerzése okozhatja. A rendelettervezet szerint a naponta többször étkezőknek tíz nap alatt minimum hatszor kellene húst, egyszer halat, tízszer teljes kiőrlésű gabonából készült étkeket és kétszer olajos magvakat adni. Az előírt zsírtartalom csökkenése miatt lekerülhet az étlapról a rántott hús vagy túrógombóc.
- Amíg a végleges rendelet meg nem születik, nem látjuk értelmét nem megalapozott számadatok közlésének. Ugyanakkor véleményünk szerint azon közétkeztetési szolgáltatások esetében, melyeknél az OTH ajánlást ez idáig is figyelembe vették és eddig is az alapján dolgoztak, nem lesz komoly, nagyságrendi különbség a szolgáltatási árak tekintetében - közölte.
A Hungast mindezek mellett egyetért a szaktárca törekvéseivel.
- A magas színvonalú, egészséges étkeztetést előmozdítani hivatott rendelettervezet céljával egyetértünk, szellemiségét mindenképpen támogatjuk. Ugyanakkor a rendelet elvárásainak megvalósításához átmenetre és megfelelő kommunikációra van szükség - utalt Páger Zsolt arra, hogy időt kell hagyni az iskolásoknak, míg megszokják az egészségesebb ételekre való átállást.
A közétkeztetőknek tehát be kell tartaniuk az egészséges táplálkozással kapcsolatos elvárásokat, s ezzel párhuzamosan a gyerekek számára is elfogadott ételekkel kell szolgálniuk.
- Először a tudatformálásnak, és ezzel együtt az új igények kialakulásának kell megtörténnie, majd a közétkeztetőknek a megváltozott igényeket kell kiszolgálniuk - monda az üzletfejlesztési igazgató.
Az EMMI hajlik a szolgáltatók ezen javaslatára, így a „reformkonyha" eredetileg jövő év januári bevezetésének határidejét szeptemberre módosíthatják.
Képünk illusztráció.
H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Több mint ezer tartalékos tett esküt,...
- Szili Katalin: nem egymás mellett,...
- Páva Zsolt: "kiálltuk a próbát"
- Gázolt a vonat, késtek a járatok a...
- Pécsi és mohácsi vállalkozások...
- Helyszínelés miatt állt le reggel a...
- Még lehet nevezni a Virágos...
- Szellemirtókkal,...
- Repültek a kukák, dőltek a leanderek...
- Petri György nevét viseli a megújult...