Pogányi légi baleset: megszüntették az eljárást, átesés miatt zuhant le a repülőgép

2019. április 01. hétfő 12:14

Pogányi légi baleset: megszüntették az eljárást, átesés miatt zuhant le a repülőgép

A Magnus Aircraft Zrt. hétfőn kiadott közlemény szerint hivatalosan is megszüntetik a 2018. május 31-ei légi baleset ügyében kezdeményezett eljárást. 

 

Amint arról hírt adtunk, tavaly május 31-én lezuhant és kigyulladt egy elektromos kisrepülőgép az 58-as főút mellett, Szalánta térségében. elektromos kisrepülőgép. A két pilóta, egy 61 és egy 42 éves férfi veszítette életét a balesetben.

A 410 kilós repülő géptestét a Magnus Aircraft Zrt. fejlesztette és gyártotta, a hajtásrendszert pedig a német Siemens mérnökei készítették.

 

A Magnus hétfőn kiadott közleménye szerint a Pécsi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya által 2018. november 20-án kiadott határozat értelmében hivatalosan is megszüntetik a 2018. május 31-ei légi baleset ügyében kezdeményezett eljárást. 

 

Idézet a határozatból:

„A rendelkezésre álló repülési adatok, vizsgálatok, elemzések alapján a légijármű lezuhanása egy túldöntött jobb fordulatban történő átesés következménye. Ezen manőver bekövetkezéséhez pilóta vezetéstechnikai hiba vezetett. Motorleállás, műszaki vagy szerkezeti meghibásodás nem volt. Nem megfelelő súlyponthelyzetre, túlterhelésre utaló adat nem merült fel. A kormányszervek működésével kapcsolatos rendellenesség nem volt megállapítható. A vészhelyzet kialakulásában szerepet játszhatott a parancsnok pilóta (...) megkésett reakciója és a repülőgép nem elegendő repülési magassága is."

Hozzátették, aMagnus Aircraft Zrt. továbbra is osztozik az elhunyt pilóták hozzátartozóinak fájdalmában, a hivatalos vizsgálati eredmények tükrében azonban folytatja az eFusion további fejlesztési munkálatait.


 

EQM