Piktogramokkal figyelmeztetik a telefonáló vagy zenehallgató gyalogosokat Pécsett

2019. augusztus 29. csütörtök 11:50

Piktogramokkal figyelmeztetik a telefonáló vagy zenehallgató gyalogosokat Pécsett

Baleset-megelőzési célból piktogramokat festett a rendőrség a város több helyszínén, például az Árkád és a távolsági buszpályaudvar között lévő gyalogos-átkelőhelynél. A járdán lévő jelzések arra figyelmeztetnek, balesetveszélyes, ha valaki mobiltelefonálás vagy fülhallgatós zenehallgatás közben megy át az úton.


A tapasztalatok szerint viszonylag gyakran fordulnak elő balesetveszélyes szituációk amiatt, hogy egyesek a zebrán átkelve nagyobb figyelmet fordítanak a telefonálásra, mint a forgalomra. Az sem ritka, hogy a fülhallgatóból bömbölő zene miatt a gyalogosok nem hallják meg a közeledő járműveket, adott esetben a mentőautót.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatósága kampányt indított az ilyen jellegű balesetek megelőzése érdekében. Ennek keretében néhány napja piktogramokat festettek fel a város több pontján, például a hatos főút mentén, az Árkád és a távolsági buszpályaudvar között található gyalogos-átkelőhelynél.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Kft. kommunikációs osztályvezetője lapunk megkeresésére elmondta, a rendőrség számára megadták a hozzájárulást, hogy több, az országos közutakat érintő helyszínen felfesthessék a piktogramokat.

Érdeklődésünkre a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte, az idei esztendőben Pécsett tíz esetben történt baleset gyalogos-átkelőhelyen.

Mint hangsúlyozták, "a piktogramokon feltüntetett eszközök használata elvonja a figyelmet a közlekedésben résztvevő járművekről", ez pedig rendkívül balesetveszélyes.

A jelöléseket egy rendőrségi kampány keretében festik fel, amelyről a későbbiek adnak bővebb tájékoztatást.

Palotás Péter - Fotó: Györkő Zsombor/facebook