Pigott villányi kedvence
2008. június 02. hétfő 12:40

A német piacon magyar bort eladni nagyon nehéz.
Ez szinte közhely, de tény, magyar származásukat túlhangsúlyozó, olcsó borokkal van tele odakint az Aldi, ezért nem a jó minőségről vagyunk híresek. Persze elismerik, hogy vannak remek magyar borok, de azok árából a német polgár szívesebben lepi meg vendégeit egy francia vörössel, amit nem kell külön magyarázni - tudtuk, hogy ez így van, de autentikus forrásunk ezúttal Horst Hummel volt, aki berlini ügyvéd, és villányi borász egy személyben, és akivel jammertali pincéjében beszélgettünk.
Azonban mielőtt bemutatjuk Hummel urat, bevezetnék még egy nevet: Stuart Pigott egy Berlinben élő angol borszakíró. Amikor 2006-ban a vasárnapi Frankfurter Allgemeine Zeitungban a villányi vörösborokat bemutató (és méltató) cikket közölt, abban megemlékezett Bock Józsefről, Gere Attiláról és Tiffán Edéről, valamint a település németes múltjáról. De még náluk is több teret szentel cikkében Horst Hummelnek, az ő villányi borai Berlinben remekül hozzáférhetőek, tucatnyi vinotékával tartja a kapcsolatot.
Hummel egyébként nagyon szimpatikus ember, ha gonoszmód le akarnák írni, megjelenésében egy tizessel fiatalabb Jerry Springert tessék elképzelni. Energikus, mert internetnek, irodájának, és a jól tervezhető német precizitásnak köszönhetően főállású ügyvéd otthon, de legalább annyira teljes értékű borász is, itthon.
A Hummel Pincészetet 1998-ben alapította Villányban. Dédnagyapja nyomában járt a Vajdaságban és hazafelé menet megállt Pakson, ahol a villányi borokat dicsérték neki. Így eljött Villányba is. Kóstolt, beszélgetett, végiggondolta úton hazafelé, majd visszajött és vásárolt. Olyan 7,5 hektárt. Mert nagyon korrekt módon bevallja: „Ez nem hobbi. Hobbi nem kell nekem, ez üzlet. Annak is indult, most is az."
A fő fajtái: portugieser, kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, a fehér fajták közül pedig a hárslevelű és a tramini. Hummel nem nagyon használ újfahordókat, kizárólag öreg tölgyben és használt barrikban állnak gyümölcsös jellegű vörösborai. A villányi klasszikusok mellett nagy potenciált lát a kékfrankosban és a hárslevelűben.
A kékfrankosban most is igen izgalmas tételeket kóstolhattunk a pince mélyén, de a palackba került 2006-os is nagyszerű bor. A 2007-es hárslevelűt még derítés előtt kóstoltuk, komoly test és remek anyag. Érdemes ezekért a borokért elzarándokolni Siklósig vagy akár Hummel villányi házáig.
Éves bortermelése ugyanis jelenleg kb. 40.000 palack, és annak nagyon nagy része talál gazdára Németországban, itthon csupán Budapesten a Radovinnél vagy a siklósi A Borozóban lelhető fel. Emiatt idehaza sokkal kevesebben ismerik, mint Németországban.
Pedig egyik csúcsbora a Xeyn nevű, amit Merlot-ból készít, és amiért elkérhet Berlinben 27,50-et is.
Euróban természetesen. A németországi Mundus Vini versenyen a 2004-es Xeyn-nel aranyérmet érdemelt ki. Benevezzük majd vaktesztre is, de annyit mindenképp elmondhatunk, remek bor.
További cikkek borokról, gasztronómiáról a Pécsi Borozóban!
Forrás: Pécsi Borozó
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Öccsével együtt tűnt el Pécsről egy...
- A kormány szerint Brüsszel megtámadta...
- Teherautót lopott egy részeg...
- Több mint 20 ezren vehetnek részt a...
- Egy baranyai városban fagyizgatnak ma...
- Harmincnégy éve özönlötték el...
- Ma éjjel is csodás égi jelenség...
- Legkorábban vasárnap indulhat az...
- Drogkereskedőket ítéltek el jogerősen...
- Évente kétszer ingyen segít a...