Pécsi boltban akart fizetni a hamis pénzzel

2018. november 15. csütörtök 10:22

Pécsi boltban akart fizetni a hamis pénzzel

A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék kedden kihirdetett ítéletével a Pécsi Járásbíróság 2018. január 25. napján kelt ítéletét lényegében helybenhagyta, így pénzhamisítás bűntette miatt jogerősen 2 év, négy évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt egy férfit. 

 

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott férfi 2016. november 15. napján 7 óra körüli időben egy pécsi üzletben különböző termékeket kért az eladótól, amelyeket egy 10.000 forintos bankjeggyel akart kifizetni.

A pénzt lerakta a pultra, az ott dolgozó eladó azonban észrevette, hogy a bankjegy hamis, ezért megpróbálta feltartani a vádlottat. Arra hivatkozott, hogy a nagy címletű pénzt fel kell váltani, mindeközben azonban értesítette a főnökét, aki a boltba való érkezését követően kihívta a rendőröket. A kiérkező rendőröket meglátva a vádlott kifutott az üzletből, és egy közeli házban bújt el.

A Magyar Nemzeti Bank szakértői véleménye szerint a vádlott által fizetőeszközül használni kívánt 10.000 forintos bankjegy hamis, tinta-sugaras eljárással működő, digitális, színes nyomtató eszközön készített összeragasztott másolat, értéket nem képviselő hamisítvány.

A vádlott tudta, hogy az eladónak átadott bankjegy hamis.

Az ítélet jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék