Pécsi arcok (6.): Beleznay Endre

2007. december 23. vasárnap 20:03

Pécsi arcok (6.): Beleznay Endre

- Színház, filmek, tévés műsorok, fellépések: igazi örökmozgó vagy. Soha nem akartad magad elkötelezni egyetlen társulatnál sem?
- Végeredményben a Körúti Színházban lépek fel leggyakrabban, ám szerteágazó lehetőségeim miatt nem szerződök le egyetlen színházhoz sem. Két darabban is játszom Pesten, viszont teljes mellszélességgel nem tudok dolgozni a színházért. Most is éppen egy közérdekű reklámfilm-sorozatot forgatok a pécsi Nemzeti művészével, Herczeg Adriennel karöltve.

- Leginkább humoros szerepeiddel kapcsol a közönség. Ez áldás vagy átok?
- Való igaz, hogy a vígjátékok és az önálló humorestek, a tévés Csííz! vagy éppen az álriporter-sorozat miatt az emberek is szívesebben látnak vicces szerepekben. Az idők során pedig én is megbizonyosodtam róla, hogy a humor az életem. Nem hiszem, hogy emiatt szomorkodnom kellene, hiszen szívesen nevettetek - amíg csak van rá igény.

Pécsi csávó

Beleznay Endre Pécsett született, s itt is töltötte gyermekkorát, édesapja dr. Kiss Endre, a Szigetvári Takarékszövetkezet elnök-bankigazgatója, a tájékozódási futás egyik legismertebb hazai alakja.
Művészi pályáját a Zalaegerszegi Színháznál kezdte, majd Budapesten elvégezte a Nemzeti Színház színészképző stúdióját. Ezt követően a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött. Néhány sikeres szerep után Los Angelesben fejlesztette tovább képességeit egy színészakadémián. Az Új Reneszánsz Színház két bohózatában fedezte fel magának Friderikusz Sándor egyik asszisztense, s ez meghozta számára a nagy lehetőséget 1998-ban: a Meglepő és mulatságos című műsor álriportereként országos ismertségre tett szert, majd "konkrét csávó" volt egy humoros műsorban. 2001 nyarán első albuma is Konkrét csávó címmel jelent meg. Több filmben is szerepelt, legutóbb két évvel ezelőtt láthattuk a Szőke kólában.

- Legtöbben a tévéből ismerünk. Maradsz a képernyőn?
- A Szeszélyes még jó darabig műsoron marad, de - ahogy a színművészet esetében - a tévé kapcsán sem ragadok le egyetlen csatornánál. Az utóbbi években négy kanális hat műsorához hívtak: azt persze, látom, hogy teljesíthetetlen lenne az összes felkérést elfogadni. Bízom bennem, azért a jövőben két-három műsorban valóban szerepet kapok. Ezek között akad olyan is, amelyben rendezőként vagy szerkesztőként tevékenykedhetem - így annyi újdonság van, hogy már nem feltétlenül fognak látni is a nézők.

- Pécs, közeljövő, fellépés?
- Az igazat megvallva Pécsre leginkább magánemberként járok - bár legutóbb műsorvezetősködtem egy divatbemutatón. Viszont Komlón január közepén Straub Dezső rendezésében mutatjuk be a zenés-táncos Elvámolt nászéjszaka című darabot, amelyben az egykori pécsi hősszerelmessel, Gergely Róberttel vívunk majd ölre menő harcot közös kedvesünk kegyeiért.

- Legutóbbi filmedet, a Szőke kólát követi újabb mozi?
- Ez még többesélyes, hiszen jó néhány produkció kapcsán megkerestek. Előkészületek jó ideje vannak, s most a pénzügyi oldalt is biztosítani kell. Egyelőre egyik moziról sem beszélnék, mert még nem biztos a megvalósulásuk. De persze: szívesen szerepelnék még a vásznon.


SORZATUNK KORÁBBI SZEREPLŐI:

(1.) KLAUSMANN VIKTOR: KLIKK IDE!

(2.) ERŐS ANTÓNIA: KLIKK IDE!

(3.) BESENCZI ÁRPÁD: KLIKK IDE!

(4.) VUJITY TVRTKO: KLIKK IDE!

(5.) BELÉNESSY CSABA: KLIKK IDE!

Korb Zoltán