Pécsett még emelkedik a vírus örökítőanyagának koncentrációja

2021. május 17. hétfő 16:29

Pécsett még emelkedik a vírus örökítőanyagának koncentrációja

Folyamatosan javulnak és egyre kedvezőbbek a járványügyi adatok, túl vagyunk a járvány harmadik hullámának nehezén - jelentette ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

 

 

Müller Cecília elmondta, a gyógyult betegek száma a pandémia kezdete óta közel négyszerese az aktív fertőzöttekének, jelenleg 158 458 aktív fertőzöttet tartanak nyilván és több mint 600 ezren már meggyógyultak a betegségből.

A járvány első hullámától kezdve 796 390 ember PCR-tesztje vagy antigén gyorstesztje lett pozitív Magyarországon - tette hozzá a tisztifőorvos.

Kiemelte, a kedvező járványügyi helyzetnek köszönhetően újraindulhattak a tervezett egészségügyi beavatkozások, köztük a népegészségügyi szűrővizsgálatok is.

A mammográfiai, a méhnyakrák- és a vastagbélrák-szűréseket csak rövid időre, mindössze két hétre kellett felfüggeszteni, és most azok kapnak újra meghívót, akiknek vizsgálata arra a két hétre esett volna - ismertette.

Hangsúlyozta, a koronavírus-járvány is rávilágított arra, hogy az egészség megtartása fontos érték, ezért arra biztatott mindenkit, vegyen részt ezen vizsgálatokon, mint mondta az időben felismert elváltozások jó eséllyel gyógyíthatók.

A szakember kitért arra, a környezetegészségügyi adatok is kedvezően alakulnak, országos szinten nemcsak stagnál, hanem elkezdett csökkenni a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben.

Minimális emelkedést Szekszárdon és Pécsen mutatnak az adatok, Debrecenben, Győrben, Egerben, Kaposváron, Veszprémben és Budapesten jelentős a csökkenés - tette hozzá.

Müller Cecília kitért arra, jelentősen csökkent a koronavírussal kórházban ápoltak száma is, ők jelenleg 2612-en vannak, közülük 338-an szorulnak lélegeztetőgépre. Emlékeztetett, a harmadik hullám csúcsán több mint 12 ezer ember volt kórházban, és 1500 felett volt a lélegeztetett betegek száma.

Egy nap alatt 1190 új fertőzöttet regisztráltak, azonban hozzátette: a járványnak még nincs vége. A védőoltások jelentik a kivezető utat a járványból, mert ezzel meggátolható, hogy a vírus "fogékony szervezetet" találjon - emelte ki.

Hozzátette: Magyarországon bárki korlátozás nélkül juthat védőoltáshoz, ezek széles körben rendelkezésre állnak.

MTI