Pécsett is klinikai vizsgálatok kezdődtek a koronavírus elleni készítménnyel

2020. október 15. csütörtök 20:04

Pécsett is klinikai vizsgálatok kezdődtek a koronavírus elleni készítménnyel

A Richter Gedeon Nyrt. által kifejlesztett és legyártott remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni készítménnyel klinikai vizsgálat kezdődött október 12-én Magyarországon. A vizsgálat keretében a magyar betegek ingyenesen kapják a készítményt. 

 

 

A klinikai vizsgálatban a négy orvosképző egyetem és a két országos intézet - az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és a Dél-pesti Centrumkórház - mellett a Szent János Kórház vesz részt első körben, de további intézmények bevonása is várható. 

A készítmény csökkenti az oxigénszükségletet, felgyorsítja a tüdőkárosodás gyógyulási idejét, csökkentheti a lélegeztetőgépre szoruló betegek számát és lerövidíti a kórházban töltött időt.

A klinikai vizsgálati protokoll elkészítését és a vizsgálat elindításához szükséges dokumentációt a Pécsi Tudományegyetem keretében működő HECRIN (Hungarian European Clinical Research Infrastructures Network) Konzorcium menedzselte.

A vizsgálatok szakszerű, ugyanakkor rendkívül gyors engedélyezésében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, az Egészségügyi Tudományos Tanács vállaltak szerepet.

Áldozatos munkát végzett a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Vizsgálatokat Koordináló Irodája, valamint az Adware Research Kft. számos munkatársa; mindkét szervezet a HECRIN Konzorcium tagja. A vizsgálati dokumentációkat, szakmai anyagokat a közreműködők megfeszített munkával rekord rövid idő alatt készítették el, és a jóváhagyás is az elmúlt hétvégén megtörtént.

Elsőként a Debreceni Egyetemen kezdődött el a kezelés hétfőn, de azóta már több beteg is megkapta a magyar gyártású remdesivir infúziót az ország több kórházában.

Képünkön: Kovács L. Gábor, a Pécsi Tudományegyetem keretében működő HECRIN  Konzorcium elnöke.

 

 

Forrás: PTE