Pécsett is dúl a fagyiháború: drága, minőségi magyar, vs. silány, de olcsó külföldi - SZAVAZÁS
2016. május 31. kedd 17:00

Végre itt a fagyiszezon, s bár Pécsett nincs hiány a jobbnál jobb fagyizókból, azonban a drága, de minőségi nyalánkság helyett sokan inkább a látványra mennek, és macedón árusoktól veszik a hatalmas, de kevésbé ízletes gombócokat. Ön melyiket választja?
Pécsett is megjelent a cukrászok által „albán jelenségnek" nevezett probléma: a városban egyre több helyen árulnak külföldiek, jellemzően macedónok hatalmas adag fagylaltot olcsón, amit - állítólag - silány minőségű alapanyagokból készítenek.
Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője a cukrászok eddigi tapasztalatai alapján elmondta, a legnagyobb baj velük, hogy nemcsak a magyar fagylaltos társadalomnak, hanem a vásárlóknak és a magyar gazdaságnak is anyagi, illetve erkölcsi károkat okoznak. - Azért kapunk óriási adagot ezeken a helyeken, mert emulgeátorok túladagolásával, a fagylaltkeverék lesoványításával és növényi zsírok felhasználásával készülnek a termékek, így érhető el a habos állag, ami által a hagyományos gombócok térfogatának dupláját, súlyának másfélszeresét kínálják - tette hozzá Selmeczi.
Az ipartestület célja, hogy az illetékes hatóságok, a NÉBIH és a NAV is komolyabban ellenőrizzék az "albán jellegű" fagylaltosokat. Őket tetten érni ugyanis csak összevont hatósági akciókkal lehetne.
- A legfontosabb és talán legcélravezetőbb azonban véleményünk szerint az, ha a fogyasztók képben lennének, és maguktól kerülnék el a fagylaltnak látszó terméket. Ez, ismerve a magyarok rendkívüli árérzékenységét, nagy feladat, és elég lassú folyamat lesz - fejtette ki véleményét Selmeczi László.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének neve elhallgatását kérő pécsi tagja azt mondta a Pécsi Újság.hu-nak, hogy az albán fagyisok lealacsonyítják a cukrásztermékeket.
Aki gyakran jár a belvárosban, könnyen kiszúrhatja az "albán" fagylaltosokat, akik általában az utcán kínálják a fagyikat. - Figyelnek arra, hogy mindig telinek látszódjon a pultjuk, a tégelyekben hatalmas púpokban tornyosodnak az ínycsiklandozónak tűnő termékek - mondta a cukrász szövetség pécsi tagja. Hozzátette, a megmaradt fagyit a műszak után leolvasztják, majd másnap újrafagyasztják.
Egyre többen
Kívülről egyébként valóban nagyon csábítóak ezek a fagyik, és tény, hogy egy gombóc felér hárommal a hagyományoshoz képest, emellett az áraik is barátságosabbak. Na, de milyen az ízük?
Két albán és egy „normál" fagyizóban jártunk.
A Ferencesek utcájában található fagyibódé már messziről árulkodik a jellegéről. A fagylaltok hegyekben állnak, egy gombócot 200, hármat viszont csak 500 forintért kínálnak. Hasonló a helyzet a Színház térnél lévő cukrászdában is. Mindkét helyen epres sajttorta ízesítésűt kóstoltunk, ami látványra kifejezetten megnyerő volt, azonban az ízvilágáról ez már nem mondható el. Az eperöntet a tetején édes volt és műízű, de magában a fagyiban nem ismertük fel a sajttortát.
Ezzel szemben például a Mecsek Cukrászdában ugyan valamivel többet kérnek egy gombócért, és nincs a fent említettre emlékeztető akciójuk, viszont a fagyi lágy, krémes állaga kárpótol ezért. Egyszerű csokoládét választottunk, ami bár nem tornyosodott az egekbe és a tégely sem volt már tele, elképesztően finom volt. Érezni lehetett, hogy ez bizony valódi, főzött fagylalt.
Csepregi Veronika - Fotó: Dittrich Éva
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Különös házasság: közbelépett a bíróság
- Nyári előszezoni menetrendre vált a...
- Folytatódik az áresés, ezúttal a...
- Történetének legnagyobb gyakorlatát...
- Egymással vívtak roppant szoros...
- Emberkereskedelem miatt ítéltek el...
- Idén elmaradt a zöldár a Dunán, már...
- Boltba indult, aztán nyoma veszett...
- Még szerdán sem számíthatunk napsütére
- Újra Mohács lesz a halétkek fővárosa,...