Paprikás hangulat: a postavölgyi tüntetők ragaszkodnak a hulladékudvar-építés leállításához

2013. május 30. csütörtök 19:57

Paprikás hangulat: a postavölgyi tüntetők ragaszkodnak a hulladékudvar-építés leállításához

Paprikás hangulatban telt a postavölgyiek csütörtök délutáni demonstrációja, amelyet a hulladékudvar építése ellen tartottak. A kedélyeket a még a félidőben eleredt bőséges eső sem tudta lecsillapítani. A tiltakozó helyiek elégtelen tájékoztatást, környezeti, egészségügyi kockázatokat illetve ingatlanaik árának csökkenését emlegették. Kiss Tibor, a BIOKOM Kft. ügyvezetője pedig többször is megpróbálta elmondani, hogy a létesítmény a helyeik kényelmét szolgálja. Az ügy június 4-én a részönkormányzat ülésén folytatódik.

„Postavölgy nem szemétdomb" - ez volt olvasható azon a molinón, amelyet pár perccel a demonstráció előtt feszítettek ki a tiltakozók. Az eseményen résztvevő több mint száz demonstráló között kézről-kézre járt az aláírásgyűjtő ív néhány méterre attól a helytől ahol a már megkezdődött építkezést, ezt egy hivatalos tábla hirdeti a Postagalamb utcában.

Az időközben a helyszínre érő Keresztes László Lóránt, LMP-s önkormányzati képviselő a hírportálunkon is megjelent tegnapi BIOKOM-közleményre állásfoglalását nyomta munkatársunk kezébe.

- Tíz napja került ki a tábla, utána felhívtuk Moór Esztert, aki nem tudott semmiről - kezdte egy helyi lakos.

- Azt szeretnénk tudni, hogy ez miért éppen ide kerül, és miért nem kérték ki a véleményünket" - folytatta egy társa.

NÉZZE MEG A HELYSZÍNEN KÉSZÜLT KÉPRIPORTUNKAT: 


Az egyre-másra Kiss Tiborhoz intézett kérdések záporában moderátor szerepben feltűnt Keresztes többek között a tájékoztatás hiányosságait tudakolta a BIOKOM vezetőjétől.

Kiss Tibor, aki egyébként nem a beruházó, hanem mint a majd elkészülő létesítmény működtetője volt jelen az eseményen, úgy fogalmazott, a hulladékudvar nem fog olyasmit tárolni, aminek környezeti veszélye lenne. Ezzel együtt felajánlotta, hogy bárkinek megmutatják az Eperfás uton már évek óta működő ilyen létesítményüket.

Sem ezen felajánlás, sem Kiss Tibor érvei nem győzték meg azonban a tiltakozókat, akik továbbra is ahhoz ragaszkodnak, hogy leállítsák az építkezést. Az időnként egyszerre, egymás szavába vágó demonstrálók a hulladékudvar nyomán szerintük elszaporodó patkányokat, bogarakat és döglött macskákat emlegették.

Volt köztük, aki pontosan szerette volna megtudni, hogy milyen típusú hulladék kerülhet a létesítménybe, míg mások azzal érveltek, hogy az életük munkájának eredményét jelentő ingatlanjaik értéke fog csökkenni a beruházás nyomán.

Az időközben eleredő esőben még fél órán keresztül tartott a bekiabálásokkal tarkított vita, amelynek a végén sem közeledtek egymáshoz az álláspontok. A demonstrációra végül Prokob Gábor részönkormányzati képviselő tett pontot azzal, hogy bejelentette, az eszmecsere folytatódhat a városrész június 4-i testületi ülésén.

Keresztes hozzátette, szeretné, ha a következő alkalmon megjelennének a város vezetői is. A tiltakozók pedig azt követelték, hogy a részönkormányzati ülésig függesszék fel az építkezést.

- A lényeg, hogy holnaptól álljanak le, ne csináljanak semmit, ezért jöttünk ide. Ez a város szégyene nem a mienké - summázott az egyik tiltakozó.

B. G. - Fotó: Dittrich Éva