Összevetve a nagyvárosokat - a pécsi pizza a legolcsóbb
2014. szeptember 05. péntek 10:15
Akár már 650 forinttal a zsebünkben is csatlakozhatunk a sajtos pizza rajongók ünnepéhez. A foodpanda országos pizza körképe Budapest és öt vidéki nagyváros kínálati árait hasonlította össze.
Olasz eredete ellenére a 20. század közepén az Egyesült Államokból indult világhódító útjára a pizza, az országban napjainkban is évről évre külön figyelmet szentelnek a „cheese pizzának" minden szeptember ötödik napján. A szokás egyre népszerűbbé válik a világ többi részén is.
A foodpanda a jeles nap alkalmából a Magyarországon margherita néven ismert, paradicsomos alapon sajttal és bazsalikommal megszórt pizza kínálati jellemzőit vizsgálta meg. A kutatás során Budapest és az öt lakónépesség szerint legnagyobb magyar város - így Debrecen, Miskolc, Szeged, Pécs és Győr - 138 pizzériájának ajánlatait hasonlította össze az ételrendelő oldal. A viszonyítási alap a legelterjedtebb, „egyszemélyes" méret volt, ezen belül is megkülönböztetve az online rendszerben elérhető 28, 30 és 32 centiméteres variációkat.
A foodpanda hálózatában az elmúlt egy évben a rendelések 42 százalékát tette ki a pizza. A vásárlók közt a legnépszerűbb a „SonGoKu" (sonka, gomba, kukorica) és a hawaii (sonka, ananász, kukorica) típus, de a legtöbb helyen elérhető verzió továbbra is az egyszerű, sajtos feltéttel és bazsalikommal kínált változat. Összehasonlítva az árakat kitűnik, hogy a fővárosi pizzériák átlagárai mindhárom vizsgált méret esetében a vidéki árak fölé mennek. A 28 centiméteres átmérőjű lepényt átlagosan 1040 forintért, a 30 centiméterest 1119 forintért a 32 centiméterest pedig 1137 forintért kínálják az éttermek.
A vidéki városok közül a debreceni pizzériák a legdrágábbak mindhárom kategóriában, a legkisebb méret átlagosan 950 forintba kerül, míg a legnagyobb esetében 1007 forint a középérték. Ezzel szemben Pécsett a legköltséghatékonyabb a pizza rendelés, itt mindhárom méret átlagára 900 forint alatt marad.
A kínálati árakat természetesen befolyásolja a felhasznált alapanyagok minősége is. Bár a Journal of Food Science egy friss kutatásra hivatkozva a mozzarellát jelöli a pizzához legjobban alkalmazható sajtfajtának, a hazai éttermek gyakran használnak egyszerű trappista sajtot ízesítésként, így a rendelés során érdemes az ár mellett az összetevők jellegét is mérlegelni. Ahogy az összehasonlításból is látszik, a lehetőségek tárháza széles.
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Ennyi volt: leállnak a pogányi...
- Volt egyszer egy Tejbisztró:...
- Megérkeztek az ötös lottó...
- Tévéostrom: a baranyai rendőrök úgy...
- Alapításuk 150. évfordulóját...
- Csípős éjszaka után zivatarok...
- Megdőlt egy szakállas országos...
- Megható levelet írt egy pécsi szülő a...
- Munkalehetőségek egy kihívásokkal...
- A világon csak a Mecsekben...