Őri László: nem vagyunk lúzer nemzet, és nem leszünk csatlósok

2018. november 10. szombat 10:09

Őri László: nem vagyunk lúzer nemzet, és nem leszünk csatlósok

Az I. világháború befejezésének 100. évfordulója alkalmából rendeztek megemlékezést a pécsi Széchenyi téren több száz pécsi középiskolás részvételével pénteken. Az eseményen Őri László, Pécs alpolgármestere hangsúlyozva: a világégés következménye azt üzeni a nekünk is, hogy Magyarország szuverenitását és függetlenségét meg kell védeni, ha kell határzárral, katonákkal, diplomáciával, egyszóval minden erőnkkel. 

 

A pécsi városvezető beszédében megjegyezte: sokan azt emlegetik, hogy mindig rossz oldalon állt Magyarország, hogy lúzer nemzet vagyunk, ugyanakkor pusztán történelmi kényszerpályán sodródtunk a szövetséges-pozíciójába, a háborús konfliktusokba.

A 100 éve véget ért I. világháborút követően kifosztást, a jogfosztást, a terület-csonkítást, politikai megsemmisítést kapott örökül Magyarország az idegen hatalmaktól. A trianoni béke-diktátum miatt elveszítettük az ország területének kétharmadát, a lakosságnak több mint a felét. Románia nagyobb területet kapott mint a megmaradt Magyarország - mondta. - Mi nem tartományokat veszítettünk el. Bennünket feldaraboltak - idézte Bethlen István szavait Őri.

Az alpolgármester szerint az állami szuverenitás, az ország függetlenségének elvesztése és a nemzeti összefogás hiánya vezetett mindig a magyar történelem sötét időszakaihoz, a mohácsi csatához ugyanúgy mint a Rákosi-korszakhoz.

Úgy fogalmazott, Mohács után majdnem 500 évet kellett várni, hogy 1990-ben Magyarország visszanyerje állami függetlenségét, és az idegen hatalom politikai erőtere megszűnjön. 500 évet kellett arra várnunk, hogy Magyarország ne sodródjék nagyhatalmak farvízén, ne más érdekek kényszerítsék diplomáciai és katonai konfliktusokba, hanem önállóan döntsön: mikor és hogyan védje meg az ország határait, ki legyen a szövetségese, milyen jövőt építsen.

Őri László szerint ma, 500 évvel Mohács után, 100 évvel az I. világháború befejezése után, 62 évvel '56 után, 30 évvel a rendszerváltás után ki kell mondani: nem vagyunk lúzer nemzet, és nem leszünk csatlósok. Nem hagyjuk, hogy a magyar történelem megismételje önmagát! Ezért kell megvédeni Magyarország szuverenitását és függetlenségét, ha kell határzárral, katonákkal, diplomáciával, egyszóval minden erőnkkel.

- A nemzeti összefogást megteremtjük és megerősítjük határainkon belül nemzeti konzultáció intézményével, és határainkon kívül következetes nemzetpolitikával - tette hozzá.

Forrás: Pécs önkormányzata