Önkéntes fiatalokat képzett a Máltai Szeretetszolgálat a régióban

2013. november 01. péntek 11:59

A Balatontól délre számos települést érintően valósult meg a Közös(ségi) érdek című pályázati program. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Dél-dunántúli Régió Központja nemcsak földrajzi értelemben, de a célcsoportjait és a tevékenységeit illetően is széles kört vállalt fel. A kétéves projekt október végén ért véget, és látványos eredményeket hozott.

Megszépült a szeretetszolgálat pécsi, Janus Pannonius utcai épülete - ez is a Közös(ségi) érdek projektnek köszönhető. A már régóta időszerű és nagyon várt rekonstrukció keretében rendbe hozták az ingatlan homlokzatát, felújították az elöregedett tetőzetet, korszerűbbekre cserélték a nyílászárókat és belső tereket is átalakítottak.

A projekt az említett épület-felújítás mellett önkénteseknek és szakembereknek képzést, civil közösségek számára a telepi munka megismertetését, a hátrányos helyzetű lakosságnak tanácsadást is magában foglalt.

- Érzékenyítő foglalkozásokat szerveztünk az iskolákba, ahol az önkéntesnek jelentkező diákok elméleti és gyakorlati képzésen vettek részt. A gyakorlat során, amely napi kétórás elfoglaltságot jelentett, az önkéntesek a választott intézményünkben folyamatos felügyelet mellett segítették a rászorultakat. Mindezen felül lehetőségünk nyílt arra is, hogy azokon a településeken is segítséget nyújtsunk a felmerülő szociális problémákra (például a lakhatási gondokkal küzdőknek tájékoztatással, családtámogatással, otthoni betegápolással, adományosztással), ahol sajnos nem működik önkéntes csoportunk. Összegezve tehát elmondhatom, hogy a Közös(ségi) érdek című projekt kiterjesztette és hatékonyabbá tette a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület tevékenységét és megerősítette szellemiségét - mondta Dusa Ágnes, a szervezet régiós titkára.