Olimpiai fáklya érkezett a Mezőszél utcai iskolába, egy autista fiú és a diákok örömére

2021. január 15. péntek 16:30

Olimpiai fáklya érkezett a Mezőszél utcai iskolába, egy autista fiú és a diákok örömére

A hideg ellenére gyermekek és felnőttek fegyelmezetten várták a Budapestről közeledő különlegességet. Pénteken délelőtt érkezett meg Kovács István ultrafutó, aki az olimpiai mozgalmat jött népszerűsíteni a diákok körében. A szervező Russay Olivér testnevelő volt, akinek huszonöt éves fia, a szintén Olivér ugyan autista, de a sportot, az ötkarikás játékokat ő is nagyon kedveli. Ezért hát minden érintett izgatottan beszélgetett, már a találkozás előtt. 

 

Az olimpiákon, az események megkezdése előtt, rendszeresen fáklyával futnak a szerencsés kiválasztottak. A lángot vinni mindig is megtiszteltetés volt, mióta azt 1936-ban, Berlinben bevezették.

Ilyen élményben lehetett része Kovács István atlétának is, ő többedmagával, más magyarokkal, a 2008-as pekingi játékok előtt tehetett meg 200 métert a tűzzel, az ázsiai ország fővárosában. Akkor ugyan tervszerűen leváltották, de magát az eszközt megtarthatta.

A 2020-as, Tokióba tervezett világméretű sportesemény a vírushelyzet miatt elmaradt, azt remélhetőleg 2021-ben tartják meg. Ennek kapcsán hozott létre egy programot Russay Olivér, a Mezőszél utcai iskola pedagógusa, testnevelőként. Aminek során saját osztályát is próbálta előzetesen felkészíteni a témában. Nem árt, ha lurkók tudják, miért is szaladnak emberek egy furcsa ókori eszköz modern másával határokon keresztül.

Egyre elfogadóbb a társadalom

A fiatalember szülei pedagógusok, van két ép testvére is, ők lányok. Olivér a születése óta
folyamatosan gondoskodásra szorul, ez soha nem is fog megváltozni. Édesanyja, Russayné
Szabolcsik Ildikó szerint olyan ez, mintha örökké lenne egy hároméves gyermeke. Bár az apa,
és az anya tud kommunikálni a fiúval, az ismeretlenek ebből nem mindent értenek meg. A
környezet, a társadalom már sokkal elfogadóbb az ilyen esetekkel kapcsolatban, mint régebben. Ennek ellenére, még sokat kell tanulniuk az épeknek, ebben a témakörben is. Erre kiváló alkalom minden hasonló összejövetel.

De az érintettség kettős volt, hiszen a tanár fia, a 25 esztendős Olivér is nagy rajongója az olimpiai játékoknak. Bár a fiatalember autistaként nem ír, nem olvas, nem számol, sőt alig beszél, ám a sport világa magával ragadta. Gyűjti a kabalafigurákat, a televízióban, illetve a számítógépes világhálón is követi a sportágakat.

Ezek után tényleg nem csoda, ha mindenki kellemes bizsergéssel a szívében várta a fővárosi vendéget. Aki fél 11 körül érkezett meg az iskola elé. Természetesen nála volt a saját fáklyája, ami ugyan már kialudt, de színes, nagy méretű fotók sorával tudta bizonyítani, hogy egykor szépen lobogott. A rögtönzött élménybeszámoló kapcsán, a gyermekek, illetve Olivér is pózolhatott egy-egy fénykép erejéig az érdekes, egyben értékes tárggyal.


Eközben az is szóba került, hogy internetes árverésen, másik olimpián szerepelt ereklyéért ígértek már 29 millió forintnak megfelelő összeget. A Pécsett megfordult ritkaság eredeti előállítási költsége pedig kínai jüanban, mintegy tizenhárom évvel korábban, 76 000-be (mai árfolyamon mintegy három és félmillió forintba) került. Bár, itt most semmiképpen sem az anyagiakon volt a hangsúly, azért a számok döbbenetesen magasak.


Pucz Péter - Fotó: Dittrich Éva