Olcsón juthatnak pécsi bérlakáshoz azok, akik vállalják az ingatlan felújítását

2018. február 23. péntek 10:49

Olcsón juthatnak pécsi bérlakáshoz azok, akik vállalják az ingatlan felújítását

Újabb önkormányzati ingatlanokat tesznek lakhatóvá a közeljövőben. Mint azt a városházán érdeklődésünkre közölték, jelenleg nagyjából négyszáz üres, erősen leromlott állapotú lakóingatlana van az önkormányzatnak. Ezekhez pályázati úton juthatnak hozzá azok, akik vállalják a felújítást.

Több pályázati programot is hirdetett a város az elmúlt években annak érdekében, hogy a lehető legtöbben jussanak önkormányzati lakáshoz. Ezek keretében, akik vállalták, hogy felújítanak leromlott állapotú ingatlanokat, a ráfordított összeg egy részét „lelakhatják", a keret összegéig csak a lakbér felét kell fizetni.

Nagy László, a lakásügyi csoport vezetője arról tájékoztatta munkatársunkat, jelenleg csaknem négyezer lakást tulajdonol az önkormányzat, ezek tizede nem lakott „műszaki akadályok vagy leromlott állapot miatt".

Lebontják a házat

Életveszélyessé vált a pécsbányatelepi Kórház utcában lévő egyik épület, amelyben tizenkét darab, régóta üresen álló önkormányzati lakás található. A házon több helyen repedések alakultak ki, az elbontott falak miatt a födém egy része a levegőben lóg, a gerendák pedig elkorhadtak. A szakértői vélemény szerint a felújítás indokolatlanul nagy költségekkel járna, így a tervek szerint a házat hamarosan a földdel teszik egyenlővé.

Megtudtuk, az ingatlanok egy részét várhatóan megszüntetik a közeljövőben, hiszen azok felújítását már nem lehet gazdaságosan elvégezni. A lakások többségébe azonban újra bérlők költözhetnek: az önkormányzat tervei között szerepel ugyanis, hogy pályázatot írnak ki, így aki vállalja a renoválási munkákat, a piaci ár töredékéért juthat hosszú távra otthonhoz.

- Évente körülbelül nyolcvan-száz üres lakás kerül vissza a vérkeringésbe, talál új lakójára. A felújítási pályázatokon meghirdetett lakások nagyjából nyolcvan százaléka kerül bérlőkhöz, évente harminc-negyven közötti számban - számszerűsítette a tapasztalatokat a csoportvezető.

Az önkormányzatnál szeretnék, ha ez a tendencia a jövőben is folytatódna, ám egyelőre nem tudnak tájékoztatást adni arról, hogy pontosan mikor és milyen keretek között írnak ki pályázatokat. Az éves felújítási tervről csak a városi költségvetés elfogadása után határoznak a szakemberek.

Annyi bizonyos, ahogy eddig is, a pályázatokra a jövőben is lesznek jelentkezők, hiszen ezen ingatlanok bérleti díja töredéke az albérletekért elkért havi összegeknek. Szociális rászorultság esetén például egy 45 négyzetméteres, összkomfortos önkormányzati ingatlanban havi 5500 forintért lakhatnak az erre jogosultak. Még a 15.800 forintos, úgynevezett „piaci elvű" bérleti díj is harmada-negyede az albérleti áraknak.


Képünk illusztráció. 

Palotás P.