Nepomuki Szent Jánost ünnepelték szombaton Mohácson

2018. május 20. vasárnap 10:13

Nepomuki Szent Jánost ünnepelték szombaton Mohácson

Idén is megtelt a mohácsi Duna-part a hajósok, molnárok és halászok védőszentje, Nepomuki Szent János emlékére rendezett jánoskázásra. Több ezren nézték a folyón úszó jánoskákat csakúgy, mint az azt követő tűzijátékot. 


A Nepomuki-kultusz feltámasztása, azaz a múlt század kilencvenes éveinek eleje óta ismét az egyik leginkább várt eseménynek számít a mohácsiak számára a hajósok, molnárok és halászok védőszentjének ünnepe.

Ugyan nyilván soha nem vesznek részt majd a programokon annyian, mint a busójáráson, de ez talán nem is baj, hiszen így megmarad az ünnep igazi, bensőséges hangulata.

Így is évről-évre egyre többen hallgatják az állandó programmá vált fúvóskoncertet a hajókikötőben, majd gyönyörködnek a folyó vízét borító mécsesekben, a jánoskákban.

Most szombaton sem volt másképp: a város már kora délelőttől nyüzsgött, több mint húsz program közül választhattak az érdeklődők.

Kicsit félő volt, hogy az időjárás közbeszól, de szerencsére nem így történt, este a Duna-parton ezrek nézték a folyón úszó mécsesrengeteget, majd az azt követő tűzijátékot

Az ünnepségek mindazonáltal még nem értek véget.

Hétfőn rendezik a Malomnapot a Szent Miklós Vízi- és Taposómalomban. Többek között báránysütéssel, egyéb gasztronómiai érdekességekkel, a nemzetiségi önkormányzatok közreműködésével várják a vendégeket, délelőtt tíz órától.

M. B.