NépmesePont: nem csak mesélnek, vetélkednek és alkotnak is majd a fiatalok

2018. április 11. szerda 14:27

NépmesePont: nem csak mesélnek, vetélkednek és alkotnak is majd a fiatalok

A Pécsi Kulturális Központ megkezdte a 80 millió forint összköltségvetésű „NépmesePont Pécsett, a kultúra városában" projekt megvalósítását. 

A projekt célja, hogy a tervezett programok megvalósításán keresztül, a népmese témakör felhasználásával hozzájáruljon a kulturális tudatosság megalapozásához, valamint a kreativitás fejlesztéséhez.

A projekt 11 pécsi és baranyai nevelési és oktatási intézménnyel kötött együttműködési megállapodás keretében fogadja az óvodásokat, valamint a 7-24 éves korú gyermekeket és fiatalokat a csoportos foglalkozásokra.

A foglalkozások megtartásához NépmesePont kialakítására kerül sor. A népmese témakörében informális és nem formális tanulási formák programsorozatként, vagy többnapos programként kerülnek megvalósításra, többek között: klubfoglalkozás, műhelyfoglalkozás, művészeti -, alkotócsoport, élőszavas mesemondás, népmesemondó verseny, kulturális óra, tábor. Emellett a pályázat 36 hónapos időtartama alatt három, azaz évente egy népmese-vetélkedő rendeznek. A vetélkedők célja, hogy a fiatalok saját kutatás során ismerkedjenek meg a népmesék világával.

A vetélkedők a tavaszi félévben indulnak. A versenyzőknek a NépmesePont online felületén (www.pecsinepmese.hu ) való regisztrációja után, első körben az elektronikusan közzétett feladatokat kell megoldaniuk, ezt követően a nyári fordulóban népmesei elemeket tartalmazó saját mesét kell megfogalmazniuk, illusztrációval kiegészítve. A verseny záró akkordjaként a tanulók egy szabadon választott népmesét és a saját meseszerzeményeiket adják elő, az általuk készített illusztrációk is ekkor kerülnek kivetítésre.

A projekt megvalósítása során a Hagyományok Háza szakmai támogatást nyújt a Pécsi Kulturális Központ számára, az intézmények között létrejött együttműködési megállapodásban foglaltak szerint.

Képünk illusztráció.

Forrás: Pécs MJV - Fotó: Pixabay