Nem mindennapi kiállítás nyílt az m21 Galériában

2017. március 20. hétfő 12:21

Nem mindennapi kiállítás nyílt az m21 Galériában

Nagy érdeklődés közepette nyílt meg a napokban az Old School című kiállítás a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában, amit április 9-ig tekinthetnek meg az érdeklődők.

Az Old School egy olyan csoportos válogatás, amely - amellett, hogy a PTE MK 1999 és 2010 közti intézményi periódusát kutatja - az egykori hallgatók, ma is praktizáló képzőművészek munkái mentén villant fel alkotói pályákat, mintát véve ebből az alapvetően heterogén, de kellő távolságból nézve több párhuzamos vagy hasonló alkotói felfogást kirajzoló közegből. A kiállítás célja, hogy a bemutatott praxisok potenciálisan mintát, viszonyulási pontot kínáljanak az anyaintézmény jelenlegi hallgatói számára.

Közelebbről, a kiállítás fókuszában egyrészt olyan kérdések állnak: mint mennyiben beszélhetünk generációs tapasztalatként a PTE MK Damjanich utcai, a Lantos Ferenc és Keserü Ilona szellemi örökségével, látásmódjával fémjelzett időszakról? A Bencsik István, Lengyel András, Tolvaly Ernő és Valkó László által kinevelt évfolyamok szakmai szocializációja szempontjából mit jelentett ez az intézményi légkör? Másrészt a diploma óta eltelt időszak, az ebből fakadó távolság jó alapot ad, hogy a pályán maradás kérdését, az eltérő érvényesülési stratégiákat is érintsük a kiállításban. Foglalkoztatott, hogy az egykori hallgatók jelenleg milyen kapcsolatot ápolnak Péccsel, a Művészeti Kart maguk mögött hagyva, milyen mértékben vállaltak, vállaknak szerepet a helyi művészetszervezésben, vagy vonódtak be a város kulturális vérkeringésébe?

- Évek óta szoros az együttműködés a Zsolnay Örökségkezelő NKft. és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara között, leggyakrabban a Kemence Galériában kínálunk bemutatkozási lehetőséget a fiatal, feltörekvő művészeknek, akik együtt élnek, együtt lélegeznek a Zsolnay Negyeddel. Ugyanakkor fontosnak éreztük, hogy egy átfogóbb tárlaton is reprezentálhassa magát a kar, ezért biztosítottuk számukra az m21 Galériát, mint legmegfelelőbb helyszínt - mondta Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

A kiállítás március 18-a és április 9-e között látogatható hétfő kivételével minden nap 10.00-17.00, március 31-át követően 10.00-18.00 között.

Forrás: ZSÖK - Fotó: Tóth László