Nem akarta, hogy vallomást tegyen ellene a hajléktalan, ezért halálra verte

2018. május 30. szerda 15:56

Nem akarta, hogy vallomást tegyen ellene a hajléktalan, ezért halálra verte

A Pécsi Ítélőtábla helybenhagyta a Pécsi Törvényszék által kiszabott életfogytig tartó fegyház büntetését annak a férfinak, aki 2013-ban megölt egy hajléktalant Pécsett. 

A jogerősen megállapított tényállás szerint az első-, másod- és harmadrendű vádlottak 2013-ban 9 lakásba, irodába törtek be Pécs területén, ahonnan készpénzt és különböző vagyontárgyakat tulajdonítottak el. Mivel a vádlottak a lopásaikból nem tudtak jelentősebb pénzösszeghez jutni, ezért elhatározták, hogy Nemzeti Dohányboltokat fognak kirabolni.

2013. december 22. és 2014. január 15. között összesen 4 trafikot raboltak ki Pécsett, illetve Vajszlón. A rablást minden esetben az elsőrendű vádlott követte el úgy, hogy símaszkban, búvárszemüvegben, gumikesztyűben bement a dohányboltokba, ahol a nála lévő gázpisztollyal az eladókat megfenyegette - két alkalommal rájuk is lőtt - majd a megszerzett pénzzel távozott. Összesen 731.350,- forintot tulajdonított el. A többi vádlott a bűncselekményekhez szállítással és figyeléssel nyújtott segítséget.

Az elsőrendű vádlott ezen felül egy Komló környéki faluban betört egy idős nő lakásába, őt megverte a nála lévő vascsővel, majd a lakásból 5.000,-Ft-ot vitt el, mindehhez egyik társa segítséget nyújtott. A nő a bántalmazás során súlyos sérüléseket szenvedett el.

A vádlottak egy pécsi ékszerbolt kirablását is eltervezték, melyhez éles lőfegyvert, hangtompítót, valamint lőszert szereztek be, mivel az ékszerbolt tulajdonosának ellenállására számítottak. A bűncselekmény elkövetésének tervezett időpontja előtt azonban a vádlottakat a nyomozó hatóság elfogta.

Az elsőrendű vádlott korábbi élettársa egy pécsi társasházban takarított, ahol konfliktusba keveredett az ott alvó hajléktalanokkal. A vádlott ezért elhatározta, hogy megveri a hajléktalanokat, akik az élettársának gondot okoztak. 2013 áprilisában két hajléktalant a vádlott vascsővel, viperával több alkalommal megütött, mely súlyos, életveszélyes sérüléseket okozott nekik. A bűncselekmények folytán megindult büntetőeljárás során, az egyik sértettet szembesíteni akarták - az ügyben ekkor még terheltként nem szereplő elsőrendű vádlottal, ezért az elhatározta, hogy a szembesítést megelőzően a korábban megvert hajléktalant megöli azért, hogy az ne tegyen rá terhelő tanúvallomást, illetve, hogy emiatt nehogy letartóztassák. A szembesítés előtt egy nappal visszatért a lépcsőházba, ahol a nála lévő bozótvágó késsel, több alkalommal koponyán ütötte a sértettet, aki a bántalmazás következtében -a kórházban később - elhunyt.

Az vádlott 2014. január 29-én Pécsett egy korábbi rendőri intézkedésre figyelemme elhatározta, hogy megszerzi a sértetti üzletben tartott készpénzt, ezért a sértett élettársát bántalmazta és eltulajdonított egy pénzkazettát a benne lévő több, mint egymillió forinttal. Ehhez egy társa nyújtott neki segítséget.

A többi vádlott ezen kívül egy baranyai faluban egy férfit felfegyverkezve megfenyegettek, hogy egy fennálló tartozását határidő előtt adja vissza.
A fenti tényállás alapján a Pécsi Törvényszék az elsőrendű vádlottat aljas indokból elkövetett emberölés, 2 rendbeli életveszélyt okozó testi sértés kísérlete, 6 rendbeli rablás, lőfegyverrel visszaélés, súlyos testi sértés kísérlete, 5 rendbeli lopás , 4 rendbeli lopás vétsége, rablás előkészületének vétsége és személyi szabadság megsértése miatt, mint erőszakos többszörös visszaesőt életfogytig tartó fegyház büntetésre ítélte azzal, hogy a vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra.

A másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett rablás, társtettesként elkövetett lőfegyverrel visszaélés, folytatólagosan elkövetett önbíráskodás kísérlete és
társtettesként elkövetett rablás előkészületének vétsége miatt, mint többszörös visszaesőt 13 év fegyházra ítélte a bíróság, a feltételes szabadságra ő sem bocsátható.

A harmadrendű vádlottat társtettesként elkövetett rablás, bűnsegédként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés kísérlete, 4 rendbeli társtettesként elkövetett lopás és 4 rendbeli társtettesként elkövetett lopás vétsége miatt 8 év fegyházra; a negyedrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett önbíráskodás bűntettének kísérlete miatt 2 év - 3 év próbaidőre felfüggesztett - börtönre; az ötödrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett önbíráskodás bűntettének kísérlete miatt 1 év börtönre; a hatodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett lopás bűntette miatt 180.000 forint pénzbüntetésre és a hetedrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett  rablás bűntette miatt 2 év börtönre ítélte a törvényszék.

A fellebbezések folytán eljárt Pécsi Ítélőtábla az első- és a másodrendű vádlottak esetében a rablás előkészületének vétsége vonatkozásában mellőzte a társtettességre utalást. A negyedrendű vádlott büntetését 1 év szabadságvesztésre enyhítette, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. Egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.

Forrás: Pécsi Ítélőtábla