Néhány nap alatt átállt a digitális munkarendre a Nagy Lajos Gimnázium

2020. március 22. vasárnap 19:15

Néhány nap alatt átállt a digitális munkarendre a Nagy Lajos Gimnázium

A március 14-ei, veszélyhelyzetet elrendelő kormányrendelet értelmében határozatlan ideig digitális munkarendre állt át a magyar köznevelés. Az új munkaforma kialakítása és a megváltozott munkarendre átállás rekordsebességgel, csupán néhány nap alatt végbement a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában.


A pénteki bejelentést követően az intézmény vezetősége felállított egy tizenhárom főből álló tanári IT-csapatot, amelynek tagjai többek között az iskola rendszergazdája, technikusa, informatika szaktanárok és informatikában jártas egyéb más szakos pedagógusok. A G-Suit for Education szolgáltatásnak köszönhetően az iskola rendszergazdája minden tanuló számára egységes intézményi (crnl.hu végződésű) postafiókot hozott létre, a folyamat meggyorsítása és a kompatibilis online munkavégzés érdekében.

Az IT-csapat kijelölt egy konkrét digitális platformot a tantestület számára, amely az elkövetkező hetekben lényegében az iskolát fogja jelenteni a tanulók számára. A felület elsősorban a kereteket biztosítja, ezen belül a tantárgyaknak és pedagógusok sajátosságainak, sokszínűségének megfelelően lehetnek eltérések, mind az alkalmazott módszerekben, mind az eszközökben, legyen szó például videókonferenciáról, egyirányú videóról, szakmai anyagról, beadandó feladatról vagy éppen online tesztről.

Az IT-csapat minden tagja egy-egy munkaközösség vagy szakcsoport digitális segítő, koordináló feladatát is ellátja, így hozzájuk bármikor, bármilyen kérdéssel fordulhatnak kollégáik, tulajdonképpen egy huszonnégy órás helpdesk szolgáltatást nyújtanak. Ezen felül tanári és tanulói oktatóvideókkal is segítik a felületek, szoftverek, programok alkalmazásának elsajátítását.

A rendkívüli összefogásnak köszönhetően kedden megkezdődött, szerdán pedig már teljes kapacitással üzemelt az iskolában a digitális nevelés-oktatás. Az intézmény vezetősége köszönettel tartozik ezért a kollégáknak, valamint a tanulónknak, és kérik Isten áldását a munka folytatására.


Képünk illusztráció. 

 

EQM - Fotó: MTI/Máthé Zoltán