Nagyon húzósak az albik, Egyetemváros veri a mezőnyt, de már Kertváros sem piskóta

2017. július 28. péntek 08:41

Nagyon húzósak az albik, Egyetemváros veri a mezőnyt, de már Kertváros sem piskóta

Körbenéztünk, hogy Pécsett tavalyhoz képest mennyire emelkedtek az eladó lakások és kiadó albérletek árai. A drágulás kézzelfogható, Egyetemvárosban már 300 ezer forintot is elkérnek egy kétszobás lakás négyzetméteréért.

Immár kiderült, hogy ki mondhatja magát gólyának szeptembertől a Pécsi Tudományegyetemen. Azonban nem csupán a ponthatárok nyilvánosságra hozatala után kezdődött meg a kutatás a lakások és albérletek után, a nyár kezdete óta folyamatos a kereslet a kiadó és eladó ingatlanok iránt.

Az inkább lakásértékesítéssel foglalkozó Kőház-Lak ingatlaniroda munkatársa szerint óriási a kereslet az eladó lakások iránt, s eddig természetesen nem csupán a leendő egyetemisták és szüleik kutatnak megfelelő otthon iránt, hanem mások - családosok - is.

- Egyetemvárosban a tavalyi évhez képest is nagyon megemelkedtek az árak, így a lakások többsége még nem kelt el. Egy kisebb méretű panellakás ára - akár a tizedik emeleten - 11 millió forintnál kezdődik. Ez nagyon komoly ár ahhoz képest, hogy ezek korábban 7-8 millió forintot értek. De elkelnek, mert a tulajdonosok kitartanak, nem engednek az árakból, hiszen előbb-utóbb ennyiért is megveszik őket - mondta Budai Renáta.

A legmagasabb árkategória iránti kereslet még nem indult meg, de a belvárosban, Kertvárosban és Uránvárosban már sokan keresnek lakásokat, bár ott is 15-20 százalékkal emelkedtek az árak tavalyhoz képest. Ennek ellenére gyorsan és könnyen elkelnek a lakások.

Józsa Ágnes, az inkább az albérletpiacon tevékenykedő iHome Ingatlan szakértője szerint is Egyetemvárosban lehet a legdrágábban albérlethez jutni, bár hozzátette, itt már tavaly is magasak voltak az árak, így a drágulás nem annyira észrevehető.

- A tulajdonosok úgy gondolkodnak, hogy nem túlságosan drágáb, hanem inkább reálisabb áron kínálják a lakásokat, hogy egyből ki tudják adni - fogalmazott.

A városrész az egyetem közelsége miatt népszerű, az árak is ezt mutatják: egy kétszobás panellakásért 90-120 ezer forintot kell fizetni, az ugyanekkora méretű téglalakásokért még többet kérnek; egy új építésű tégláért 130 ezret is perkálhatunk.

A szakértő szerint Kertvárosban is emelkedtek az albérletárak, „oda szorulnak ki a magyarok".

- Egy magyar diák, aki 30 ezer forint plusz rezsit szán (vagy ennyit tud kifizetni) egy szobára, hiába áll össze két társsal, 90 ezer forint plusz rezsiért nem kap háromszobás albérletet az egyetem közelében, így ők kiszorulnak Kertvárosba és Uránvárosba. Bár már Kertvárosban is 60 ezer forinttól lehet kivenni egy kétszobás lakást (ami egy évvel ezelőtt 35 ezerbe került). Ugyanakkor itt még mindig jobban megéri ingatlant vásárolni, mint máshol - egyetemvárosban például a panelek ára is nagyon felment, már 300 ezer forintos négyzetméterár sem ritka egy eladó lakásért.


Képünk
illusztráció.

Horváth L. Balázs