Nagyon bejön a pécsieknek a Tüskésrét, de egy buszjárattal még jobbá lehetne tenni

2018. július 10. kedd 11:54

Nagyon bejön a pécsieknek a Tüskésrét, de egy buszjárattal még jobbá lehetne tenni

A napsütés pécsiek százait csalogatja ki a tüskésréti szabadidőparkba. Főleg hétvégente gyakorlatilag megtelik a játszótér, a futópálya és a tavon is folyamatosan róják a köröket a wakeboardosok. Persze, lenne még hova fejlődni: egy buszjárat jelentősen könnyítené a megközelíthetőséget.

Folyamatosan fejlődött az elmúlt időszakban a Tüskésrét, a hőerőmű egykori tározóhelyén kialakított szabadidőközpont. Mostanra már rekortán borítású futókör, játszótér és kávézó is várja a sportolni vagy pihenni vágyókat. A tavon pedig a wakeboard pálya mellett egy csúszdákkal és trambulinnal felszerelt kalandpark is működik.

- A vártnál hűvösebb júniusi napokon visszaesett a vendégek száma, de összességében azt tapasztalom, népszerű a Tüskésrét - nyilatkozta lapunknak Katics Viktor, a Central Wakeboard és Szabadidőpark vezetője.

Az elmúlt években gyakorlatilag lépésről lépésre építették ki a helyszínt, nemrég például ingyenesen használható mosdót építettek, illetve az egyetem alapításának jubileuma alkalmából 650 fából álló ligetet telepítettek.

Kerékpárút épülhet

A tervek szerint 4,5 kilométer hosszú kerékpárút köti majd össze belvárost és Kertvárost. A nyomvonal az egypúpú felüljárótól indul, majd a Siklósi úton, a Maléter Pál utcán keresztül éri el az Apáczai körteret. A beruházás keretében a tüskésréti szabadidőközpontot is bekötik a bicikliút-hálózatba, így két keréken mindkét városrészből könnyen elérhető lesz a közkedvelt park.

A helyszínen arról érdeklődtünk a minap, hogy a parkot használók milyen további fejlesztéseket szeretnének. A válaszadók szinte mindegyike említette, hogy nehézkes a park megközelíthetősége, igazán csak autóval lehet gyorsan és kényelmesen eljutni oda. Emiatt sokan szeretnék, ha a környéken közlekedő 41Y vagy a 42-es járat betérne a tóhoz. Páran már azzal is megelégednének, ha legalább egy keskeny járdát építenének a parkhoz, jelenleg ugyanis a gyalogosok is az autóúton kénytelenek közlekedni.

A könnyebb megközelíthetőségnek természetesen Katics Viktor is örülne. Mint elmondta, korábban is szóba került ennek lehetősége, ám végül azért nem lett ebből semmi, mert a járművek nem tudnának hol megfordulni.

A manőverhez szükséges rész kialakítása jelentős összegű beruházás lenne, ez egyelőre nem szerepel a fejlesztési tervek között.


Képünk a tüskésréti játszótéren készült. 

Palotás P. - Fotó: pécsi önkormányzat