Nagy Zoltán, alias Zolixplorer szerint Pécs fotogén város, Angliában is megállná a helyét

2018. január 09. kedd 08:58

Nagy Zoltán, alias Zolixplorer szerint Pécs fotogén város, Angliában is megállná a helyét

Mindössze nagyjából fél éve foglalkozik komolyabban a fotózással Nagy Zoltán, képei mégis nagy sikert aratnak a közösségi oldalakon. A pécsi születésű fiatalember szerint városunkat fotogénné teszik a régi épületek, a hangulatos utcák és a Mecsek. A fényképezés mellett másik szenvedélye az utazás, most éppen Ázsiát vette célba.

- Mióta foglalkozik fotózással? 

- Mindig is érdekelt a fényképezés, de az első profi gépemet csak tavaly nyáron vettem meg - vágott bele Nagy Zoltán (képünkön), aki a legnépszerűbb közösségi oldalon Zolixplorer név alatt osztja meg munkáit. - Szinte minden nap töltök egy kis időt azzal, hogy fejlesszem magam. A legjobb a fotózásban, hogy teljesen átprogramozza az embert. Mindenhol a szépet keresem, aki pedig keres, az talál is.

 

- Pécs nevezetességei kiemelt szerepet kapnak a képein. Fotós szemmel milyen ez a város?

- Nagyon szeretem Pécset. Itt születtem és éltem huszonnyolc éves koromig. A legszebb városnak tartom egész Magyarországon, ezt minden elfogultság nélkül mondom. Nagyon fotogén, a régi épületek, a szép utcák és a Mecsek messze kiemeli a többi magyar település közül. Sőt, volt szerencsém ellátogatni Oxfordba és Cambridge-be, és állíthatom, hogy Pécs Angliában is megállná a helyét.


 

 - Merre járt már a világban, hova tervez utazást? Gondolom, ilyenkor a fényképezőgépét sem hagyja otthon.

Digitális nomád

Nagy Zoltán 1985 márciusában született Pécsett. A siklósi Táncsics Mihály Gimnáziumban szerzett érettségit, majd egy ingatlanközvetítő és értékbecslő iskolát végzet el, ezt követően a szakmában dolgozott ügyvezetőként. A fotózás mellett a túrázás a hobbija. Jelenleg a saját vállalkozásában dolgozik, magát „digitális nomádként" jellemzi.

- Az utazás az, ami igazán lázba hoz. Szeretném arra buzdítani az embereket, hogy legyenek nyitottak a világra és fedezzék fel azt. A közelmúltban sikerült eljutnom Máltára, Horvátországba és Spanyolországba. Nemrég pedig szerveztünk egy kisebb európai körutat a párommal Amszterdam, Rotterdam, Prága és Bécs érintésével. Amikor csak tudom, viszem magammal a gépemet. Januárban Ázsiába repülünk, az első állomás Thaiföld lesz, aztán Vietnám, Kambodzsa és talán még pár ország a régióban. Úgy tervezzük, hogy legalább hat hónapot töltünk a Távol-Keleten, de lehet, hogy egy évig is maradunk.

- Ázsia felfedezése közben a munkát sem lehet hanyagolni.

- Egy jó ideje már azon dolgozunk a kedvesemmel, hogy úgy keressük meg a kenyerünket, hogy közben nem vagyunk helyhez kötve. Ő angol nyelvet tanít az interneten keresztül, én pedig online marketinggel foglalkozom. Azt tervezzük, hogy indítunk egy YouTube csatornát, ahol az embereknek szeretnénk megmutatni, hogy máshogy is lehet élni, mint ahogy azt a többség teszi.


Cikkbeni képeink Nagy Zoltán fotói.

Palotás Péter