Mutatjuk, mennyibe kerül kibérelni Pécsett a vadonatúj elektromos kerékpárokat

2019. június 05. szerda 14:14

Mutatjuk, mennyibe kerül kibérelni Pécsett a vadonatúj elektromos kerékpárokat

Javában zajlik a közösségi kerékpáros rendszer próbaüzeme, a szakemberek folyamatosan gyűjtik a visszajelzéseket a felhasználóktól. A pécsi képviselő-testület már meghozta a döntést az árakról, a féléves és havi bérletek egyelőre ötven százalékos kedvezménnyel kaphatóak. 


A napokban elkezdődött a „Pécs" és a „bike", azaz bicikli szavak után PécsiKe névre keresztelt közösségi kerékpáros rendszer tesztelése. Amint arról korábban beszámoltunk, a Zsolnay Kulturális Negyedtől - a Kossuth téren át -, egészen a 400 ágyas klinikáig hét dokkolóállomás épült, amelyekről összesen hetven darab biciklit lehet kibérelni.

A pécsi városháza arról tájékoztatta lapunkat, hogy az állomásokat, az értékesítései rendszert és persze az elektromos meghajtással is működtetett kerékpárokat is tesztelik. Hogy pontosan mikor ér véget a próbaüzem, nagyban függ attól, hogy az esetlegesen felmerülő hibákat mennyi idő alatt tudják kijavítani a szakemberek.

Ezeken a helyeken építettek ki dokkolókat

A PécsiKe rendszer hét bérlési ponttal indult el. Ilyen állomás található a 400 ágyas klinikánál, a Barbakánnál, Széchenyi tér-Szepesy Ignác utca találkozásánál, a Kossuth, Búza és 48-as tereken, illetve a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Mindenesetre a felhasználók ebben az időszakban is teljes kapacitással működő rendszert vehetnek igénybe.

A városi képviselő-testület legutóbbi ülésén döntött a használattal kapcsolatos szabályokról, illetve az árakról. A bérléshez elsőként regisztráció szükséges, amely elvégezhető interneten és a dokkolóknál is. Azoknak, akik rendszeresen használják majd a kerékpárokat, érdemes kiváltaniuk a PécsiKe kártyát. Ezt megtehetik a belvárosi Pécs Pontban, valamint a BIOKOM Siklósi úti ügyfélszolgálati irodájában. A plasztik lapra rátölthető éves bérlet 7500, a féléves 6000, míg a havi 1750 forintba kerül majd, ám a tesztüzem végéig az utóbbi kettő ötven százalékos kedvezménnyel vásárolható meg.

A nem rendszeres használók is baráti áron vehetik igénybe a Pécsett újdonságnak számító szolgáltatást. Az első fél órában például egy forintot sem kell fizetni a bicikliért, de az azt követő 30 percért is mindössze 250 forintot kérnek. A kilencven perc 500, a kétórás biciklizés pedig nyolcszázba kerül. Ezt követően minden megkezdett további fél óráért 400 forintot számolnak fel.

A tapasztalatok szerint már az első napokban sokan kipróbálták a kerékpárokat, így jó esély van arra, hogy a közösségi biciklik a városi közlekedés fontos szereplői lesznek.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva (archív)