Most nem a szavaknak van itt az ideje, hanem a csendnek - Videón a virágvasárnapi szentmise

2021. március 29. hétfő 13:47

Most nem a szavaknak van itt az ideje, hanem a csendnek - Videón a virágvasárnapi szentmise

Virágvasárnap, a nagyhét kezdetén Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatott be szentmisét a Székesegyházban.

 

 

- Liturgia, titok, elcsendesedés - ezekkel együtt induljunk a találkozás útjára Jézus Krisztussal - így köszöntötte Virágvasárnap Felföldi László pécsi megyéspüspök a híveket, majd hozzátette: „Fedezzük fel a most kezdődő nagyhétben, hogy Megváltónk kapcsolatba akar lépni velünk. Ő nem egy távoli személy, hanem a mellettünk álló Krisztus, aki a szemünkbe néz és az élet próbatételeinek útján kísér minket. Ebben a tudatban erősödjünk meg és a pálmaágakkal jelképesen álljunk oda Jézus mellé!" - biztatott a főpásztor, majd a szentmise kezdetén megáldotta a kihelyezett barka- és a pálmaágakat, melyeket a szertartást követően a hívek otthonaikba vihettek.

A pálmaágak ezen az ünnepen Jézus Jeruzsálembe való bevonulására emlékeztetnek, mellyel kezdetét veszi értünk vállalt szenvedése. Az áldást követően, az énekelt szenvedéstörténetet után, Felföldi László püspök atya a homíliában arra a fontos és sokak által megélt pillanatra hívta fel a figyelmet, mellyel közelebb kerülhetünk a szent misztériumhoz.

 

„Most nem a szavaknak van itt az ideje, hanem a csendnek. Ez rendkívül fontos, elengedhetetlen! Amikor egy ember vagy család életében nincs meg az a fajta munkás csend, a jelenlét, amikor tudatosan figyelünk, akkor beteggé válik a test, a szellem, a lélek. A liturgia biztosítja ezt a csendet, hogy megszülessen a jelenlét."

 

A homília során elhangzott, hogy bár a járványhelyzet miatt kevesen lehetnek jelen a szentmisén, a hívek otthonaikban is megtapasztalhatják az isteni kegyelemből áradó elcsendesedést.

Erre azonban készülni kell. „Amikor visszanézünk egyes helyzetekre, tegyük fel magunknak ezeket a kérdéseket: ott voltunk? Mert testben talán valóban jelen voltunk, de a gondolataink, a lelkük máshol járt."

A tudatos, halk figyelemmel kapcsolatban a megyéspüspök kiemelte azt is, hogy csak a mély csendben élhetjük át a megrendülést, melyet nem lehet erőltetett módon előidézni, kikönyörögni - ez ugyanis Isten ajándéka.  Ekkor érezzük, hogy Jézus Krisztus megérinti a lelkünket. Figyeljünk erre, hagyjuk, hogy megjutalmazzon minket az Úr a megrendülés kegyelmével és így legyünk jelen a virágvasárnappal kezdődő nagyhétben.

Forrás: Pécsi Egyházmegye