Mindössze három rendszeresen dolgozó idegenvezető maradt Pécsett

2014. október 23. csütörtök 10:50

Mindössze három rendszeresen dolgozó idegenvezető maradt Pécsett

Nincs sok örömre oka annak, aki idegenvezető szeretne lenni Pécsett, hacsak maga nem tapossa ki a göröngyös utat a sikerig. De vajon vannak-e még jelentkezők erre a munkára, vagy átalakul a turizmusnak ez az ága is a technika vívmányainak köszönhetően, s a pénzhiány miatt? 

Irtózatos ellentmondás, hogy miközben ájultan dicsérik a turisták városunkat, a megkérdezettek egybehangzó véleménye szerint Pécsett mindössze négyhónapos az idegenforgalmi szezon. A tapasztalatok szerint hosszú évek óta csak május-június és szeptember-október nevezhető sikeresnek, a többi hónapban csupán egyéni turisták érkeznek - mondták a szakemberek egybehangzóan munkatársunknak.

A másutt fő hónapoknak számító július, augusztus Pécsett teljesen kiesik, elsősorban a strandolási lehetőségek hiányában. Sem folyó vagy tó, sem egy minőségi strand, de még egy wellness szálloda sincs a Dunántúl legnagyobb városában, pedig országos adatok bizonyítják, hogy újabban a gomba módra szaporodó minőségi wellness szállodák húzzák a magyar turizmust.

Alvári Károly, a legismertebb pécsi idegenforgalmi szakemberek egyike már harmincnégy éve idegenvezető. 2000-től 2013-ig vezette az idegenvezetők egyesületét, melynek munkájában átlagban 35-40 képzett szakember vett részt. Szakmai képviseletet láttak el, magas szintű képzettséggel rendelkeztek, felkészültek voltak, mondja. Mára megváltoztak a körülmények. Bebizonyosodott, von mérleget, hogy nincs szükség erre az egyesületre, mert az egyén sokkal többet el tud érni, önmagát ajánlva, kapcsolatait építve.

"Amennyiben lenne rá helyi kezdeményezés"

Dr. Farkas Tibor jogász, idegenforgalmi szakember: 

- Magyarországon minden szinten jogszabályok, törvények korlátozzák a tevékenységet, de nem megoldott a tényleges ellenőrzés, így csak időszakonként valósítható meg. Az Európai Unióban ugyanakkor alapelv a szolgáltatások szabad áramlása, így más országban is végezhető ez a tevékenység, vannak azonban megszorítások, melyek országonként változnak. A korlátozó intézkedések például tartalmazhatnak csak helyi idegenvezetővel bemutatható objektumokat is. Ilyennek kellene lennie például Pécsett a Világörökség helyszíneinek bemutatása, amennyiben lenne rá helyi kezdeményezés. Ha volna fizetőképes kereslet, elindulhatna a turizmus előőrse, feltárója, a hazai turizmus, addig pedig a jelenleginél sokkal erősebb városmarketinggel, s a hiányzó szolgáltatások megteremtésével sikerülhetne legalább a nyári hónapokban több külföldi turistát fogadni Pécsett. De remélhetően nem csak húsz percre érkezőket, mint ahogy az gyakran előfordul a „hajósokkal", akik Mohácsnál kikötve - főleg amerikaiakról van szó - ugyan Pécsre is benéznek, de szinte azonnal rohannak tovább.

Erre jó példa Bartáné Szilágyi Zsuzsanna, aki korán kezdte, így már huszonnégy éve idegenvezető. Egyetemi tanulmányai mellett is vezetett, az utóbbi tíz évben pedig már csak ezzel foglalkozik - három gyermekes anyukaként. Az elmúlt években alapos munkával, lépésről lépésre építette fel saját hírnevét, szállodákkal, egyetemmel, utazási irodákkal ismertette meg a munkáját, sikerrel, nem egyszer elérve azt is, hogy a csoport ajánlotta őt.

Elmondása szerint mindössze hárman vannak Pécsett, akik sokat és rendszeresen dolgoznak az említett négy hónapban.

A Pécsi Tourinform Irodába hetente futnak be helyi idegenvezetést kérő igények, majd ezekből mindössze egy, esetleg kettő realizálódik. Idén a nyár kissé jobban alakult, tudtuk meg, de általában ők is a májust és a szeptembert dicsérik. Véleményük szerint is kevés a mozgósítható fiatal, mert nincs idejük, munka mellett pedig nem vállalható a vezetés.

A fő ok azonban anyagi.

Idegenvezetőként csak mint egyéni vállalkozó dolgozhatnak, s legtöbbször még annyit sem keresnek, hogy a járulékos költségeiket ki tudják fizetni, mert a csoportok elsősorban ezen spórolnak. Ráadásul egyre kevesebb szervezett turista érkezik a városba, s ők is igyekeznek a legminimálisabbra lealkudni az idegenvezetés díját.

Ugyanakkor lehetséges, hogy az audiovizuális vezetések, az okostelefonok korában hamarosan feleslegessé is válnak. Rétegigény lett a jól felkészült, helyismerettel rendelkező idegenvezető.

Miközben a szomszédos Ausztriában például egyéves, helyben végzett tanfolyammal vezethetnek csak a más országból érkezők, s a kamara erőteljesen védi őket, Pécsett viszont lényegében csak az nem vezet, aki nem akar.

Nincs olyan szervezet amely bármit ellenőrizne - országos szinten sem. Bár időként megpróbálják, de nem sok sikerrel, tavaly mindössze egy szabálytalankodót kaptak el. Szabály ugyan van rá, hogy csak regisztrált idegenvezetők dolgozhatnak, de a gyakorlatban ez nem működik.


Képünkön: turisták Pécsett, a Cella Septichora üvegplafonjánál. 

Hárságyi Margit - Fotó: Kálmándy Ferenc