Messze került Pécs a zöld város gondolattól, a balliberálisok a fakivágásokban jeleskednek

2021. március 26. péntek 16:33

Messze került Pécs a zöld város gondolattól, a balliberálisok a fakivágásokban jeleskednek

Pár évvel ezelőtt még az Európa Zöld Fővárosa címért tett lépéseket az akkori jobboldali városvezetés, a jelenlegi balliberális irányítás alatt azonban leginkább a fakivágásokban jeleskednek a döntéshozók. Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) elnöke úgy látja, a beruházásoknál nem veszik figyelembe a környezetvédelmi szempontokat. Pedig, mint fogalmazott, az egészségünkről van szó.

 


Kérdőívvel kutatják a pécsiek klímaváltozáshoz kapcsolódó magatartását és véleményét - adott tájékoztatást a napokban az önkormányzat. A hírnek különös pikantériát ad, hogy nemrég a Szigeti úton az új kerékpárút, illetve Uránvárosban az addiktológiai központ építésére hivatkozva fákat vágtak ki. Sokan pedig azon háborodtak fel, hogy a közelmúltban a Széchenyi téri gömbkőriseket alaposan megmetszette a BIOKOM Kft.

- A város klímastratégiáját egy külsős cég készíti. A pályázatot, amelynek keretében a kérdőívezés zajlik, még 2019 nyarán, tehát az előző városvezetés idején állítottuk össze - nyilatkozta lapunknak Kővári János, az ÖPE elnöke, önkormányzati frakcióvezető.

A nemzeti oldal politikusa arra kéri a pécsieket, töltsék ki a kérdőívet, hiszen ebből lehet látni, hogy a helyiek mennyire tekintik fontosnak a klímatudatosságot, mit tennének a környezet védelme érdekében.

A Szigeti úton kivágásra ítélt tizenhárom fa kapcsán Kővári János úgy fogalmazott, tipikus esete annak, amikor egy beruházáskor a környezetvédelmi szempontokat nem veszik figyelembe. Elmondta, az eredeti terv szerint nem lett volna szükség a növények elpusztítására, ám Péterffy Attila polgármester döntése nyomán végül változott a kerékpárút vonalvezetése.

Leszögezte, az önkormányzat ugyan pótolja a fákat a Béke téren, ám ez nem jelent megoldást a Szigeti úton és környékén élők problémájára.

- A klímaváltozás miatt aggódó emberek napjainkban már nem csupán egy szubkultúra tagjai, hiszen mindannyiunk közös ügye a környezetvédelem. Ebben nem jeleskedik a pécsi önkormányzat, és hasonló szemléletre lehet számítani a jövőben is. Ez sajnálatos, hiszen alapvetően az egészségünkről van szó - fogalmazott Kővári.

Szintén a korábbi, jobboldali városvezetéshez köthető, kormányzati forrással erősen megtámogatott elektromos buszok beszerzésén kívül nem található jelentős zöld beruházás a pécsi tervek között.

Képünk illusztráció.

P. P. - Fotó: pixabay.com