Mégsem zárta le az utat a PS-Bau

2010. január 08. péntek 18:56

Mégsem zárta le az utat a PS-Bau
Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat hivatalos megnyitójának napján tart demonstrációt egy vállalkozó, aki a Tettye felújításában vett részt, de állítása szerint a mai napig nem fizették ki a munkáját. Pál Csaba, a PS-Bau vezetője ezért vasárnap lezárja a Zerge utcai átkötő utat, amit cége épített. A fővállalkozó ügyvezetője, Bögyös Sándor ezzel szemben azt mondja, gyanús lett számukra, hogy "a PS-Bau be akarja dönteni az alvállalkozókat", ezért tárgyalásokat kezdeményeztek Pállal, mire az felmondta a velük kötött szerződést - majd követelőzni kezdett.
A PS-Bau Kft. a Tettye közterületeinek felújítására szerződött a projektet elnyerő fővállalkozóval, 517 millió forint értékben. Összesen kilenc munkaterületen kellett volna dolgozniuk, de a kezdési határidőt követően két héttel is csak két területet adtak át a részükre - állítja Pál Csaba, a PS-Bau Kft. ügyezetője. A maradék hét munkaterületet pedig nem is kapták meg, ráadásul azokon a szerződésben foglaltnál magasabb műszaki tartalmat kellett volna megépíteni. Ezekre hivatkozva a PS-Bau Kft. felmondta a szerződést, és a megváltozott műszaki tartalom és feltételek miatt új ajánlatot tett a fővállalkozó felé, ám azt az nem fogadta el.

- A két, részünkre átadott munkaterületen - a buszforduló és a Zerge utca közötti átkötő úton, illetve a Vince utca csapadékvíz-elvezető rendszerén - a szerződésben foglalt munkákat elvégeztük, de a befogadott számlák ellenére a mai napig nem fizették ki a munkánkat - mondta el a Pécsi Újság.hu-nak Pál Csaba, a PS-Bau Kft ügyvezetője. - Eleinte 75 millióról, majd 62 millióról kaptunk teljesítésigazolást, később azonban már azt sem.

Matek

„A PS-Bauval 517 millió értékű szerződést kötött az I-AXIS Kft., amelyből 62 millió értékű munka kivitelezése után a PS-Bau a vállalkozási kontraktust egyoldalúan felmondta. A teljes 517 millió és a kivitelezett 62 millió közötti összeg különbözetére 10 százalékos meghiúsulási kötbért (45,5 millió forintot) tarthat vissza a szerződés szerint a fővállalkozó. Az egyéb költségek levonása után - számításaink szerint - közel 14 millió forint illeti a PS-Baut. Ebből is látszik, hogy mi nem zárkózunk el az elől, hogy a szerződésben foglaltakat kifizessük. Elsősorban a PS-Bau alvállalkozóiért aggódunk, azt szeretnénk, ha nem ők kerülnének ki vesztesként az ügyből és ezért tenni is akarunk" - mondta el lapunknak az I-AXIS tulajdonosa.Összesen 90 millió forintot vár immár négy hónapja a cég, s megelégelve a várakozást demonstrációt hirdetett vasárnapra, az EKF-megnyitó napjára.

A cég által megépített átkötő utat a havihegyi buszforduló és a Zerge utca között vasárnap 9 és 14 óra között lezárják és transzparensekkel tiltakoznak a kifizetetlen tartozás miatt. Ha ez sem vezet eredményre, Pál Csaba további tiltakozásokat helyezett kilátásba.

A fővállalkozó I-AXIS Kft. ügyvezetője, Bögyös Sándor a fentiekkel szemben lapunknak nyilatkozva azt mondta, a PS-Baunak már majdnem kifizettek egy közel 120 milliós nagyságrendű részszámlát, amikor gyanús lett számukra, hogy "a PS-Bau be akarja dönteni az alvállalkozókat". Kiemelte, ennek elkerülése érdekében tárgyalást kezdeményeztek volna Pál Csabával, aki azonban közvetlenül ezek megkezdése előtt felmondta a velük kötött szerződést.

Ezt követően - fejtette ki Bögyös - elkezdődött az fizetési egyeztetés az általuk megkötött szerződés irányelvei alapján.

Mint hozzátette: a PS-Bau által elvégzett munkát, mind független, mind pedig saját szakembereikkel leellenőriztették. Az eredményeket nem sokkal később Pál Csaba is elfogadta, ahogy azt is, hogy az I-AXIS-tól neki ennek megfelelően csak 62 millió forint jár.

Mivel a PS-Bau, otthagyva az el nem végzett munkákat, kiszállt, így új kivitelezőt kellett keresniük, amely miatt a szerződésben ilyen esetekre megjelölt meghiúsulási kötbér az I-AXIS-t illeti. Ezt, illetve egyéb összegeket (lásd keretes írásunkat - a szerk.) levonva - Bögyös Sándor szerint - majdnem 14 millió forint illeti meg a PS-Bau-t.

- A két cég közötti egyeztetés a mai napig folyik, ezért is állunk értetlenül azelőtt, hogy miért szervez demonstrációt a PS-Bau, hiszen bennünk a szerződés szerinti fizetési hajlandóság, ahogy korábban is megvolt, most is megvan - fogalmazott Bögyös Sándor.

Hangsúlyozta: bár sok alvállalkozóval dolgoznak, még egyszer sem fordult elő, hogy ne fizették volna ki őket, sőt - tette hozzá - ilyen partnereik számára az igazolt teljesítéseket bankhitellel segítik.


FRISSÍTVE:
(szombat 14:50)

Nemrég értesítette szerkesztőségünket Pál Csaba, a PS-Bau Kft. ügyvezetője, hogy pénteki bejelentésével ellentétben vasárnap - tekintettel az EKF ünnepélyes megnyitójára - mégsem tartják meg a Tettyére tervezett demonstrációt.


Képünk illusztráció, a tettyei köztér-felújítási program első ütemének idején készült.

M. F. - B. G.