Megemelte saját, valamint az új cégvezetők fizetését is a pécsi közgyűlés balliberális többsége

2019. december 10. kedd 15:54

Megemelte saját, valamint az új cégvezetők fizetését is a pécsi közgyűlés balliberális többsége

Jelentősen emelkedik a pécsi képviselők fizetése, a bizottsági elnököké például 78 ezer forinttal, bruttó 283 ezer forintra a közgyűlés csütörtöki döntése nyomán. Eldőlt az is, hogy kik vezethetik azokat az önkormányzati cégeket, amelyeknek eddigi irányítóit eltávolították, illetve lemondtak megbízatásukról. 

 

 

A képviselők zárt ülésen döntöttek a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt., a Biokom és a Pécsi Sport Nzrt. új igazgatójáról. A polgármester a megválasztott cégvezető nevét nem olvasta fel a zárt ülést követően, de az előzetes híreknek megfelelőn a PSN Zrt. igazgatója Máté János, a Vagyonhasznosítóé Szabó Szilárd lett.

A közgyűlés a képviselők tiszteletdíjának emeléséről is határozott.

A vitában Csizmadia Péter,a Fidesz frakcióvezetője kiemelte, „mindenféle érdemi tevékenység nélkül, két hónap után, maguk vállát veregetve megemelik a saját fizetésüket.


Péterffy Attila szerint van olyan megyei jogú város, ahol magasabbak a díjak.
Nyőgéri Lajos, az MPE-MSZP frakcióvezető azt mondta, hogy nem nekik kellene erről dönteniük, hanem ezt fixdíjazással kellene megoldani:

- Nem csak a pénzért csinálják, nem gondolom, hogy támadni kell ezt az előterjesztést, mert aki munkát fektet be, az igenis kapjon a közpénzből. Az a képviselő, aki rendesen dolgozik, ennél jóval többet is megérdemelne, de nem megyünk ennél tovább - mondta.

Kunszt Márta (MPE-DK) szerint az alakuló közgyűlésen kellett volna erről dönteni, ezért már korábban szorgalmazták a díjat rendezését.

A balliberális többség végül megszavazta a képviselői díjak megemelését, lesznek olyanok - például a bizottsági elnökök -, akik 74 ezer forinttal vihetnek majd haza többet, és nekik bruttó 283 ezer lesz a tiszteletdíjuk.

Ha az a képviselő már két bizottságban is dolgozik, 58 ezer forintnyi lesz a többlet és bruttó 223 ezer forintos a havi járandósága. Abban az esetben, hogyha a képviselő csak egy bizottságnak a tagja, akkor 46 ezerrel több jut neki, mint korábban, és bruttó 178 ezer forintot vihet haza.

A városi cégek felügyelőbizottsági tagjainak megválasztásáról is döntöttek.


- A jobboldali képviselők a választói voksok 43 százalékát kapták meg, ehhez képest nem akarnak helyet biztosítani a delegáltjainknak minden cégnél, miközben van, ahol 3-4-5 fősek ezek a felügyelő bizottságok - fogalmazott Csizmadia Péter a vitában. - Mire készülnek, mit akarnak elrejteni? Ha átláthatóságról beszéltek, akkor mi az oka ennek?

Péterffy Attila, Pécs polgármestere azt mondta, nincs mit rejtegetnünk, tényeket fognak felmutatni az átvilágítás után, ami most is zajlik.

A LMP-s Kóbor József viszont kijelentette: teljesen méltánytalan, ami most történik a kisebbséggel szemben.

A Fidesz, az ÖPE és a KDNP l kivonult a szavazásnál, amit a közös sajtótájékoztatójukon azzal indokoltak, hogy antidemokratikus nem mandátumarányosan elosztani a felügyelőbizottsági helyeket.

A képviselők elmondták azt is, hogy a vagyonhasznosító új vezetője is százezrekkel többet fog keresni mint elődje: 1,8 millió forintért és további prémiumért fog dolgozni. Szintén magasabb lesz a bére a Biokom Kft. új igazgatójának, és 1,4 milliós havi fizetése lehet a jövőben.

Kővári János (ÖPE-KDNP) szerint a választópolgárok fognak most már lépni, mert előbb-utóbb elegük lesz ebből.

 

 

 

M. B.