Megelőznék a bántalmazást: a pécsi vonatokon is biztonsági őrökkel védik a jegyvizsgálókat

2018. szeptember 10. hétfő 12:42

Megelőznék a bántalmazást: a pécsi vonatokon is biztonsági őrökkel védik a jegyvizsgálókat

Szerencsére kirívóan kevés támadás éri Baranya megyében a vonatokon dolgozó jegyvizsgálókat. A vasúttársaságnál amondóak, ez maradjon is így, ezért egyfajta megelőző jelleggel biztonsági őrök vigyázzák a rendet egyes járatokon.

Felháborító adat, hogy 2017-ben országszerte nyolcvanhét, idén az első félévben pedig ötven alkalommal érte támadás munkavégzés közben a vasúti jegyvizsgálókat. Leggyakrabban arcon ütötték, leköpték őket, de sok esetben szóbeli agressziót szenvedtek el. Általában persze olyan utas balhézott, akinek nem volt érvényes menetjegye.

Az idei évben újabb hasonló esetek történtek, nemrég például súlyos sérüléssel szállítottak kórházba egy kalauzt, emiatt a Magyar Államvasutak (MÁV) Zrt.-nél megelégelték a tarthatatlan helyzetet. Úgy határoztak, a járatok egy részén biztonsági őrök, illetve a készenléti rendőrség tagjai kísérik a kalauzokat.

A vállalatnál érdeklődésünkre közölték, Pécs környékén kirívóan kevés támadás éri a jegyvizsgálókat: Baranyában 2018-ban nem történt atrocitás. Ilyen eredménnyel még Zala megye büszkélkedhet. Mindenesetre a MÁV-nál szeretnék, ha ez a jó statisztika megmaradna a jövőben is, ezért szűkebb hazánkban megelőző jelleggel foglalkoztatnak vasútőröket a vonatokon.

Durva esetek történtek

Sajnos bőven lehet válogatni az atrocitások között. Celldömölkön még az év elején egy menetjegy nélküli utas késsel fenyegette meg a kalauzt. Februárban Somogy megyében szintén előkerült egy szúróeszköz, amikor ittas emberektől kérte a jegyeket a vasúti dolgozó. Kaposváron áprilisban egy felébresztett utas ütötte meg a kalauzt, egy Lajosmizsére tartó vonaton pedig súlyos sérüléseket szenvedett egy jegyvizsgáló.

Érdeklődésünkre elmondták, a Pécs-Dombóvár-Pusztaszabolcs vonalon közlekedő délelőtti és délutáni járatokon találkozhatnak biztonsági személyzettel az utasok. Emellett  - olvasóink jelzése alapján - az InterCity-vonatokon is fel-feltűnnek a vasútőrök.

A bántalmazások miatt tavaly augusztusban huszonöt jegyvizsgáló közreműködésével testre szerelt kamerákat tesztelt a MÁV. A beszerzési eljárás előkészítése nemrég zárult le, a kalauzok munkavégzését elsőként a budapesti agglomerációban rögzítik az eszközök. Az így készített felvételek adott esetben bizonyítékul szolgálhatnak. 

Az állami vállalat szoros együttműködésben dolgozik a rendőrséggel, az egyenruhások pedig kiemelten kezelik a bántalmazásokról szóló bejelentéseket, hogy az agresszorok ne úszhassák meg tettüket. Ha ilyen esetben sikerül elkapni az elkövetőt, komoly büntetésre számíthat. Mivel a jegyvizsgáló közfeladatot ellátó személynek számít, az őt bántalmazó elkövetőt akár börtönbe is küldheti a bíróság.

 

Képünkön: a kamerák talán elrettentik az erőszakos utasokat.

Palotás Péter - Fotó: MÁV