Mások nevében vett fel hiteleket egy pécsi banda

2021. március 18. csütörtök 08:25

Mások nevében vett fel hiteleket egy pécsi banda

A Pécsi Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat három személlyel szemben, akik fiktív szerződésekkel igényeltek hiteleket egy pénzintézettől. 

 

A vádlottak egyike a sértett hitelintézet kereskedelmi munkatársa volt.A hitelintézet kis összegű, rövid lejáratú kölcsönök nyújtásával foglalkozott.

Az úgynevezett „otthon nyújtott szolgáltatásukat" igénybe vevő ügyfeleik esetében a kölcsönszerződés megkötése, a kölcsön kihelyezése, a hetente esedékes törlesztőrészletek begyűjtése az ügyfelek otthonában történik. 

Mindezen tevékenységet a kereskedelmi területi munkatársak látták el.

A vádlottak 2016. évben elhatározták, hogy különböző személyek adatainak megszerzésével, ezen adatok felhasználásával a hitelintézettel szerződést kötnek, majd a felvett hitelt egymás között elosztják. Egyes szerződések esetében a vádlottak kezdetben egy ideig törlesztették a hiteltartozást azért, hogy csalásukat a pénzintézet minél később észlelje, és további hiteleket tudjanak felvenni hamis szerződésekkel. v

A valótlan szerződések megkötését megelőzően a vádlottak egyike leellenőrizte, hogy az általuk kiválasztott hitelfelvevők hitelképesek-e, majd ezt követően a szerződéseket elkészítették, melyeket sok esetben tanúként, illetve a szerződő fél nevében is aláírták.

A vádlottak 2016 novembere és 2017 áprilisa között 27 személy adataival éltek vissza, mely fiktív hitelszerződésekkel közel 4,4 millió Ft kárt okoztak a pénzintézetnek.A vádlottak cselekménye a csalás minősített esetének a megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény 1 -5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Forrás: Baranya Megyei Főügyészség