Másfél évre ítélték a baranyai horrorbaleset okozóját

2019. április 29. hétfő 10:49

Másfél évre ítélték a baranyai horrorbaleset okozóját

A Pécsi Törvényszék, mint másodfokú bíróság április 26-án helybenhagyta a Szigetvári Járásbíróság 2018. szeptember 26-án kihirdetett ítéletét, melyben egy férfit halálos közúti baleset okozása és - egy korábbi próbára bocsátás megszüntetése miatt - garázdaság vétsége miatt 1 év 6 hónap fogházbüntetésre és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

 

 

A most elítélt férfi a büntetés kétharmad részének kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra és a járművezetés tartamába beszámít a 2017. november 30. napjától eltelt idő.

 

A bíróság közlése szerint az elítélt 2017-ben egy pékség alkalmazottjaként kenyerek kiszállítását végezte egy tehergépkocsival.

2017. november 30-án, még sötétben, a kora reggeli órákban, 160 km megtételét követően a terhelt a tehergépkocsival a 6-os számú főközlekedési úton közlekedett Molványhídpuszta felől Szigetvár irányába. Előtte két személygépkocsi haladt körülbelül 65 km/h sebességgel. A terhelt az előtte haladó közelebbi gépkocsit megelőzte felgyorsítva 75-80 km/h sebességre, ezután a következő személygépkocsi előzését nem kellő figyelemmel kezdte meg és az úttest baloldalán, a személygépkocsival egy vonalban észrevette, majd ezt követően összeütközött az ellenkező irányból vele szemben érkező, a sértett férfi által szabályosan vezetett, robbanómotorral felszerelt, 15-20 km/h sebességgel haladó, kivilágított kerékpárral.

 

A láthatósági mellényt viselő sértett férfi az ütközés következtében a tehergépkocsi vezetőfülkéjének jobb oldalára csapódott, majd a menetiránya szerinti baloldali forgalmi sávban a terhelt által korábban megelőzött személygépkocsi alá került, mely részben áthaladt a sértetten, és magával vonszolta megállási helyéig.

 

A sértett a baleset következtében az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett és a helyszínen elhalálozott. A terhelt a tehergépkocsival az út melletti vízelvezető árokba hajtott, a balesetben nem sérült meg. A nyomozó hatóság a terhelt vezetői engedélyét a helyszínen bevonta.

 

A terheltet egy korábbi garázdaság vétségének elkövetése miatt próbára bocsátották, mely próbaidő alatt követte el a közlekedési bűncselekményét. A próbára bocsátást a bíróság megszüntette és emiatt is büntetést szabott ki vele szemben.

Forrás: Pécsi Törvényszék