Már várják a beígért havazást, jó eséllyel kinyit a mecseki sípálya a hétvégén

2018. december 13. csütörtök 17:17

Már várják a beígért havazást, jó eséllyel kinyit a mecseki sípálya a hétvégén

A meteorológiai előrejelzések szerint fehérbe borul Baranya megye, térségünkbe ugyanis csapadékzóna és hideg levegő érkezik. Várhatóan húsz centiméter hó hullik majd az előttünk álló napokban. Ha tényleg így lesz, vasárnap reggel kinyit a mecseki sípálya.

Pénteken a Kárpát-medencét egy csapadékzóna, illetve az északról beáramló hideg levegő nagyjából egyszerre éri el, így aznap jelentős havazás kezdődik. Szombat estére várhatóan húsz centiméteres hóréteg fedheti Baranya megye jelentős részét.

Örülhetnek tehát a téli sportok kedvelői, leporolhatják a szánkókat és a síléceket. Tóth Ákos, a PVSK Sí Szakosztályának vezetője arról tájékoztatta munkatársunkat, ha tíz-tizenöt centiméternyi hó esik, vasárnap reggel kinyitják a mecseki sípályát.

Mint azt kérdésünkre elmondta, műszakilag felkészült a sportolók fogadására a létesítmény, a felvonó és a síház is üzemelni fog. Utóbbi esetében gépészeti fejlesztések történtek az elmúlt időszakban, lesz tehát hol átmelegednie a vendégeknek.

A szakosztály tagjai - ahogy eddig is - korlátlanul használhatják a Misinán található pályát, mások számára pedig adott a napijegy vásárlásának lehetősége. Ez 2500 forintba kerül, de a diákok és a családok kedvezményben részesülnek.

Ami a téli sportok szerelmeseinek öröm, az például a közlekedőknek gondot okozhat. A fennakadások elkerülése érdekében a Magyar Közút Nonprofit Kft. és a városüzemeltetésért felelős BIOKOM Nonprofit Kft. munkatársai is mindent megtesznek, felkészülten várják a havazást. Utóbbi cég nemrég egy új telephelyet kapott a Verseny utcában, ahol többek közt tíz nagygép áll készen a „bevetésre". Pécsett mintegy hatvan helyszínen helyeztek el síkosságmentesítő anyagot az erre szolgáló tárolókban.

A BIOKOM havazás esetén - ütemterv alapján - elsőként a helyi buszok útvonalát, illetve a főbb közlekedési szakaszokat tisztítja meg, de nem maradhatnak ki a társaság kezelésében lévő járdák, illetve a buszmegállók sem.

Fontos tudni, hogy az ingatlanok előtti járdaszakasz síkosságmentesítése a tulajdonosok feladata.


Képünk a mecseki sípályán készült. 

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva (archív)