Már tízezrekbe is kerülhet, ha nem hordunk maszkot a buszokon vagy a vonatokon

2020. október 19. hétfő 12:40

Már tízezrekbe is kerülhet, ha nem hordunk maszkot a buszokon vagy a vonatokon

A helyi járatú és a távolsági buszokról, valamint a vonatokról már eddig is leszállították azokat, akik nem viseltek maszkot, csütörtöktől viszont bírságra, illetve arra is számíthatnak a szabályszegők, hogy feljelentik őket.  

 

 

A helyi járatú és a távolsági autóbuszokról eddig is leszállították azokat, akik nem, vagy nem az előírásoknak megfelelően viselnek maszkot, egy csütörtöktől pedig - a kormány rendelkezéseinek megfelelően - meg is bírságolják a szabályszegőket.

 

 

A pécsi önkormányzat közlése szerint a maszkviselést a szabályozás értelmében a Tüke Busz Zrt. buszvezetői, ellenőrei és bármely más dolgozója is ellenőrizni hivatott. Aki a feltételeknek nem felel meg, azt kizárják az utazásból.

A kormányrendelet kötelezővé tette a szabályokat megszegőkkel szemben más szankciók, legalább pótdíj kiszabását.

A pótdíj bevezetésére október 22-étől, csütörtöktől van csak jogszabályi lehetőség. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a szabályozást megszegők a helyszínen 5000 forint pótdíjat kötelesek fizetni.

Amennyiben az 5.000 Ft pótdíj összege nem a helyszínen kerül megfizetésre:
- a 18. életévét betöltött pótdíjazott személy esetén 7.500 Ft-ra, 15 napon túli fizetés esetén 10.000
Ft-ra emelkedik.
- a 18. életévét be nem töltött pótdíjazott személy esetén 15 napon túli fizetés esetén 10.000 Ft-ra emelkedik.

Mindezek mellett, ha az utas nem hajlandó maszkot felvenni vagy leszállni, közérdekű üzem működésének megzavarása szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt ellene rendőri intézkedést kell kérnie a sofőrnek. Ez már még többe kerülhet, a szabálysértés "ára" ugyanis ötvenezer forint.

Utóbbiak a távolsági buszokon és a vonatokon utazókra is vonatkoznak. 


A szabályszegő utasra, amennyiben a felszólítás ellenére sem hajlandó együttműködni, pótdíjat szabhatnak ki, illetve ki is zárhatják az utazásból, további ellenszegülés esetén pedig a személyzet rendőri segítséget kérhet, hogy a renitens utassal szemben intézkedjen és feljelenést tegyen.

 

EQM