Lezárult a Kormányhivatal iskolai bűnmegelőzési programja

2018. május 27. vasárnap 13:38

A Baranya Megyei Kormányhivatal és a Pécsi Tankerületi Központ együttműködésében négy oktatási intézmény diákjai kaptak segítséget abban, hogyan kerülhetik el az áldozattá válást, illetve hogyan tarthatják távol magukat a bűnözői életmódtól. 

A Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia a közösségi bűnmegelőzés során kiemelten kezeli a bűnalkalmak számának csökkentését. Tekintettel arra, hogy minél fiatalabb korban történik a bűncselekmény elkövetése, annál nagyobb a bűnismétlés, illetve a bűnözői életmód kialakulásának veszélye, a Baranya Megyei Kormányhivatal - a Belügyminisztérium Bűnmegelőzési Tanácsának támogatásával - komplex, a bűnismétlés és az áldozattá válás megelőzését célzó programot dolgozott ki.

Az elmúlt év végén indult és most áprilisban zárult iskolai bűnmegelőzési programban a Pécsi Tankerületi Központ négy oktatási intézménye vett részt: a Szieberth Róbert Általános Iskola, a Bártfa Utcai Általános Iskola, a Meszesi Általános Iskola, illetve az Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény.

A program keretében először a Baranya Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Osztályának pártfogó felügyelői tájékoztatták a pedagógusokat a pártfogó felügyelet végrehajtásának megyei tapasztalatairól, továbbá bemutatták a pályázati programban kialakított Közösségi Foglalkoztató működését. Ezt követően a pártfogó felügyelők intézményenként - a pedagógusok által kiválasztott osztályokban - hat alkalommal tartottak csoportos foglalkozásokat, melyek során a résztvevők az áldozattá, illetve bűnelkövetővé válás megelőzését szolgáló ismereteket sajátíthatták el, élménypedagógiai eszközök segítségével. A pedagógusok visszajelzései alapján a programban résztvevő gyerekek együttműködési készsége érezhetően javult és a fiatalok hozzáállása, órai aktivitása is kedvezően változott. Az eredményeknek köszönhetően a folytatásban a Kormányhivatal lehetőséget biztosít az érdeklődő pedagógusok számára a program során használt speciális élménypedagógia módszerek elsajátítására is.

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal