Léptékváltás: 52%-kal több látogatója volt idén a Nemzetinek

2012. június 01. péntek 15:45

Léptékváltás: 52%-kal több látogatója volt idén a Nemzetinek

A Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) fizető nézőinek száma 52 százalékkal emelkedett a 2011/2012-es évadban az előző idényhez képest. E sikeren felbuzdulva a teátrum a jövőben is folyamatosan törekszik a szakmai színvonal növelésére, és szeretné megőrizni nyitottságát, családbarát jellegét.

Rázga Miklós igazgató a színház évértékelő és a következő évad műsortervét bemutató sajtótájékoztatóján pénteken elmondta: az előző évad 240 előadásával és 64 ezer látogatójával szemben 386 előadást tartottak, amelyekre több mint 98 ezren váltottak belépőt. A nézőszám a pénteki évadzáró előadás közönségét, a tiszteletjegyeket is számolva meghaladja a 100 ezret, amely komoly siker.

A direktor szólt arról, hogy a színház várhatóan tagja lesz annak a 8 intézménynek, amely a jövőben nemzeti előadóművészeti szervezetként működhet. Az ehhez szükséges folyamat részeként korábban közszolgáltatási szerződést kötöttek a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal, és élvezik a szakmai grémiumoknak a végső döntéshez nélkülözhetetlen támogatását.

Rázga Miklós hangsúlyozta, hogy a PNSZ megfelel a korábbinál jobb finanszírozást biztosító státusz elnyeréséhez szükséges magas követelményeknek, ide értve az előadás- és nézőszámot, a fiatal pályakezdők foglalkoztatását, az opera- és balettelőadások, kortárs magyar drámák műsorra tűzését, valamint aktivitását a fiatalabb korosztályok színházat szerető közönséggé nevelésében.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a külföldi vendégszereplésekhez, illetve a nemzetközi színházi folyamatok figyelemmel kíséréséhez egyelőre nincsenek meg a szükséges források.

Az igazgató bejelentette, hogy 2012/2013-ban 6-6 nagyszínházi és kamaraszínházi bemutatót terveznek. Az évad szeptember 21-én, a János vitéz című daljátékkal kezdődik, a színes, érdekes, változatos műsortervben pedig balett és operaelőadás éppúgy szerepel, mint komédia, musical, abszurd játék, mesejáték, vagy tragikomédia.

Rázga Miklós hozzátette, hogy a szakmai színvonal folyamatos növelése mellett szeretnék megőrizni a teátrum nyitottságát, családbarát jellegét, ezért nemcsak a színpadon, hanem az épület más részein is igyekeznek majd programokat kínálni a látogatóknak. Ötletként merült fel például, hogy dal- és irodalmi estekkel kávéházi hangulatot teremtsenek a színház büféjében.

Gulyás Dénes zeneigazgató azt emelte ki, hogy folytatódnak a PNSZ beavató színházi, iskolai és operairodalmat bemutató sorozatai, Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója pedig örömének adott hangot a színházon belüli tagozatok példás együttműködéséért.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere úgy értékelte, hogy a színház tavaly februártól dolgozó új vezetése a városvezetés reményeit valóra váltva, egy "jó gazda gondosságával" foglalkozik a színház épületével és irányítja az abban folyó szakmai munkát. Emellett a korábbinál kevesebb pénzből is nívós produkciókat hoz létre. A politikus egyben arra kérte a menedzsmentet, hogy e pályán haladva a jövőben is biztosítsa az intézmény folyamatos fejlődését.


MTI - Fotó: PNSZ