Lenne-e elég szakképzett pécsi bányász a mecseki uránbánya újranyitása esetén?

2012. augusztus 08. szerda 18:28

Lenne-e elég szakképzett pécsi bányász a mecseki uránbánya újranyitása esetén?

Mint ismert, az ausztrál Wildhorse Energy bányászati társaság magyar állami segítséggel tervezné újraindítani a mecseki uránbányászatot. Cikkünkben arra kerestük a választ, hogy egy újbóli üzembe helyezés esetén volna-e elegendő helyi szakember a bányászat beindításához - vagy máshonnan kellene Pécsre hozni a munkaerőt?  

A téma feltérképezése során a szakmai hátteret egy korábban bányamérnökként dolgozó szakértő segítségével térképeztük fel, aki viszont ragaszkodott az anonimitáshoz.

A köztudatba került egy szám, amely szerint maximum 500 dolgozónak tudna az ausztrálok által létrehozott új cég munkát biztosítani. Ezzel kapcsolatban a szakértő elmondta, hogy mivel a használni kívánt technológia egyelőre nem ismert, ezért azt sem lehet még megmondani, hogy az 500 fősre becsült létszám reális lehet-e. Azonban, ha az, akkor ismeretei szerint ennek tíz százaléka, vagyis a kulcspozícióban levő szakemberek helyben megtalálhatók. Kulcspozíciónak minősítette a szakvezető vájárok és a technikusok munkakörét.

Ami az egyéb munkaerőt illeti, a bányamérnök úgy tudja, hogy jelenleg nem folyik bányász szakmunkásképzés, és technikusokat sem képeznek. információi szerint azonban a nehézipari egyetemen tanító tapasztalt tanárok még elérhetőek, de jobbára nyugdíjban vannak.

A szakember úgy prognosztizálja, hogy a vájvégen csak a munkások töredéke dolgozna, a nagyobb hányadot a kiszolgálók adnák: lakatosok, kőművesek, erősáramú villanyszerelők. A kiszolgáló feladatkörökhöz egyébként "általános szaktudásra" van szükség.

Az illetékes Pécsi Bányakapitányság részéről Kormos Károly helyettes bányakapitány nyilatkozott lapunknak.

Ő is azt mondta, hogy mivel a termelés volumene nem ismert, ezért egyelőre nem is lehet pontos számokat említeni, de egy feltételezett mélyműveléses bányászat emberi erőforrás igénye százas nagyságrendű lehet. Hozzátette, az uránbányászat során  szigorú előírásoknak kell megfelelni, ezért a fizikai munkásokon kívül műszaki irányító személyekre is szükség van. Annak ellenére, hogy a mélyműveléses uránbányászatot 1997-ben befejezték a Mecsekben, "elvileg még vannak életkor szempontjából megfelelő szakemberek, akik alkalmasak lennének a bányász munkára". Alapvetően a cég ajánlatától függ, hogy elérik-e ezeket az embereket, de ismerve a régió munkaerő-piaci helyzetét, ez feltehetően nem jelentene gondot.

A Dél-Dunántúlon ugyan jelenleg nincs szakképzés, sem fizikai, sem műszaki területen, de Tatabányán és Esztergomban is van lehetőség bányaipari szakképesítés megszerzésére, tette hozzá Kormos Károly.

A betanulást firtató kérdésünkre elmondta, hogy bányászati szempontból teljesen szakképzetlen jelentkező esetén normál ütemezéssel egy vájár tanfolyam 2-3 év alatt, de szükség esetén szorosabb ütemezéssel akár 1 év alatt is elvégezhető. Bányaipari technikusi minősítést középfokú végzettséggel 2 év alatt biztosan, de intenzív képzés útján 1-1,5 év alatt is meg lehet szerezni.

Felsőfokon más a helyzet: a térségben még vannak bányamérnökök (illetve Miskolcon jelenleg is folyik bányamérnök-képzés), akik alkalmasak mélyműveléses munkálatok tervezésére, irányítására.

Arányaiban a munkaerő fele, vagy annál több, akiknek bányász szakképzettségre volna szükségük, mondta Kormos, de meggyőződése, hogy alapvetően nem a szakképzett munkaerő a szűk keresztmetszet az újranyitást célzó projektben.

Hangsúlyozta: az újonnan alkalmazandó technológia még nem ismert, s a tervezett kitermeléssel kapcsolatban hivatalos engedélykérelemre sem került még sor. A Wildhorse Hungary Kft. képviselőinek eddigi nyilatkozatai alapján azonban vélelmezhető, hogy mélyműveléses bányászatot terveznek -mondta munkatársunknak Kormos Károly.

H. T.