Lemond Schubert Olívia, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke

2019. április 28. vasárnap 11:16

Lemond Schubert Olívia, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke

A döntést az MNOÖ közgyűlésének szombati ülésén hozták nyilvánosságra

 

- A súlyos balesetem utáni felépülésem több időt vesz igénybe, mint azt előzetesen gondoltam és vártam, így az önkormányzat és a saját egészségem érdekében május 1-vel lemondok az MNOÖ elnöki posztjáról, a közgyűlési tagságomat azonban továbbra is megtartom - jelentette be Schubert Olívia a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közgyűlésének április 27-én, Budapesten megtartott ülésén. Utódlásáról később döntenek.

Heinek Ottó, az MNOÖ előző elnökének tragikus halála dacára az országos német önkormányzat 2018-ban sikeres, likviditási gondoktól mentes, új beruházások révén bővülő, és a nemzetiségi óvodapedagógus-ösztöndíjprogram beindításával sikeres gazdasági évet zárt - tájékoztatta a testületet az önkormányzat gazdasági vezetője.

Az MNOÖ és annak intézményei tavalyi éves beszámolói mellett a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár igazgatói posztjának betöltéséről is döntés született: az intézményt továbbra is az eddigi igazgató, Ambach Mónika vezeti.

A közgyűlés határozott továbbá a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont felújítási és bővítési munkálatainak következő szakaszáról; oktatásügyi területen ezen kívül a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet önálló intézménnyé alakításának lehetőségéről, valamint a 2018-ben elindított, német nemzetiségi pedagógushallgatókat célzó ösztöndíjpályázat kiterjesztéséről hoztak elvi határozatot.

Az ülésen a 2018-ban létrehozott Heinek Ottó Utánpótlás-támogató Alapból finanszírozandó projekteket mutatta be az illetékes munkacsoport. A több mint hárommilliós összegből a jövőben magyarországi német fiatalokat támogatnak. A tervek szerint többek között díjat alapítanak fiatal tudósok számára, valamint kétévente konferenciát szerveznek majd, amelyeken egyetemisták mutathatják be kutatásaik eredményeit.

Forrás: MNOÖ - Fotó: Dittrich Éva (archív)