Lelépett az előlegekkel egy baranyai vállalkozó

2021. április 07. szerda 08:50

Lelépett az előlegekkel egy baranyai vállalkozó

A Pécsi Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat egy baranyai vállalkozó ellen, aki felújítási munkákat vállalt, azonban azokat nem teljesítette. 

 

A vádlott egyéni vállalkozóként dolgozott, tevékenysége nyílászárók beszerelésére, gipszkarton-szerelésre, melegburkolásra terjedt ki.

A vállalkozó munkáját szórólapokon hirdette, illetve személyesen ajánlkozott munkákra. A megrendelőkkel történt egyeztetést követően megrendelői okiratot állított ki, melyen feltüntették az elvégzendő munkákat, a teljes ellenértéket, valamint az előleget is. A vádlott minden esetben ragaszkodott az előleg kifizetéséhez. 

A vállalkozó 2016 novembere és 2019 novembere között összesen 16 sértettel kötött felújításokra vállalkozói szerződést, azonban a munkákat nem teljesítette, arra szándéka, illetve lehetősége sem volt a megrendelések felvételekor, célja a sértettek megtévesztésével a jogtalan haszonszerzés volt.

A vállalkozó a vállalt munkákat egyetlen egy esetben sem teljesítette határidőre, a sértetteket nem kereste, hívásaikat nem, vagy csak ritkán fogadta, mely alkalmakkor hitegette őket a teljesítésekkel kapcsolatban és különböző valótlan okokra hivatkozott a munka csúszása, illetőleg elmaradása miatt.

A vádlott a sértetteknek összesen több, mint 6 millió Ft -személyenként 50.000,--2.000.000,Ft-ig terjedő-kárt okozott.

A vádlottat korábban már többször elítélték hasonló jellegű bűncselekmények miatt, jelenleg is más ügyben letartóztatásban van. Az elkövető cselekménye többrendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének a megállapítására alkalmas.

MTI