Lecsukták a Kölkednél lebukott szír embercsempészeket

2020. május 28. csütörtök 14:29

Lecsukták a Kölkednél lebukott szír embercsempészeket

A Pécsi Járásbíróság csütörtökön egy hónapra elrendelte A.M.R. és A.A.D. szír állampolgár gyanúsítottak letartóztatását embercsempészés bűntette kísérletének megalapozott gyanúja miatt. 

 

 

A rendelkezésére álló adatok szerint A.M.R. gyanúsított május 25. napján 20 óra körüli időben, míg A.A.D. gyanúsított aznap 20 óra 45 perc körüli időben külön gépjárművel érkeztek meg Kölked és Erdőfű térségébe. 

Megalapozott gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy a gyanúsítottak a magyar határt illegálisan átlépő nyolc szír állampolgárt Magyarországon keresztül Nyugat-Európába kívánták juttatni oly módon, hogy a magyar határon jogszerűtlenül átjutott bevándorlókkal Magyarországon találkoznak, majd őket személygépkocsival felveszik és további európai országokba szállítják őket.

A nyomozó hatóság tagjai a gyanúsítottakat intézkedés alá vonták, így nem tudtak segítséget nyújtani a bevándorlóknak.

A bíróság a letartóztatás elrendelésének indoklásában kifejtette, hogy a bűncselekmény tárgyi súlyára, a bűncselekmény jellegére és a nyomozás jelenlegi adataira is figyelemmel alaposan tartani lehet attól, hogy a gyanúsítottak - szabadlábon hagyásuk esetén - megszöknének, elrejtőznének, a bizonyítást veszélyeztetnék.

A fenti indokok alapján a bíróság szükségesnek és indokoltnak találta a gyanúsítottak letartóztatásának elrendelését.

A bíróság határozata nem végleges, a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be.

Forrás: Pécsi Törvényszék