Látványos fotóin keresztül mutatja be Pécs egyedi hangulatát Svastits Krisztián

2018. október 21. vasárnap 13:15

Látványos fotóin keresztül mutatja be Pécs egyedi hangulatát Svastits Krisztián

A történelmi örökség, a mikroklíma, és persze az itt élő emberek miatt számít különlegesnek Pécs - mondta a lapunknak adott interjúban Svastits Krisztián. A város egyik legismertebb fotósát inspirálja a helyi közeg, mint fogalmazott „Pécs az egy lakosra jutó kreatív elmék arányát tekintve első az országban".


- Fényképeinek kedvelt témája Pécs nevezetességei. Mi ragadta meg a városban?

- Tüke pécsiként rengeteg családi történet és személyes élmény köt a városhoz - vágott bele Svastits Krisztián. - A Széchenyi tértől pár méterre nőttem fel, jelenleg is ott lakom, ezért napi szinten megélem azt a belvárosi hangulatot, amely csak Pécsre jellemző. Ennek a városnak a történelme, mikroklímája és egyedisége könnyen megragadja az embert.



- Profiktól vagy önmagától tanulta meg a fényképezőgép használatát?

- Már gyerekkoromban is fotóztam, és édesapámmal - aki amatőrként kiváló képeket készített - együtt figyeltük a fürdőszobában kialakított rögtönzött laborban az előhívó és fixáló folyadékok fényérzékeny papírra gyakorolt hatását. Pécset rendszeresen 2011 óta fényképezem, autodidakta módon fejlesztem tudásomat, de vannak fotós és más területeken alkotó kreatív barátaim, akikkel egymás között megosztjuk tapasztalatainkat. Feleségem pedig - aki szabadidejében fest - egyéni látásmódjával a legnagyobb segítséget jelenti számomra.

Pécsi falra pécsi képet!

Akár poszterméretben is rendelhetők fotók Svastits Krisztiántól. Útjai során több országban is látta, hogy a helyi nevezetességekről készült fényképek díszítik az otthonokat - Egy külföldi barátom, aki viszonylag sokat jár Pécsre, többször értetlenkedve kérdezte tőlem, hogy a pécsiek miért Párizs, New York témájú képekkel dekorálják lakásaikat, amikor egy ilyen csodálatos városban élnek? Ez is arra sarkallt, hogy a városképeimet nagy méretben, minőségi vászonnyomatként is elérhetővé tegyem - fogalmazott.


- Visszatérve Pécshez, miben számít különlegesnek a város?

- Pécs olyan történelmi örökséggel büszkélkedhet, amelyet kevés város mondhat el magáról. Római kori és török emlékek, az elmúlt évszázadok építészeti remekei mind-mind megtalálhatók itt. Természetesen egy település értékét nem csak az épületek határozzák meg, hanem az ott élő, dolgozó, alkotó emberek is. A külföldi diákoknak köszönhető nemzetközi légkör és pár utcával arrébb a nyugodt, kisvárosias benyomások furcsa egyvelege jellemzi Pécset. Ez a város inspirálja az embert az alkotásra. Azt gondolom, hogy Pécs az egy lakosra jutó kreatív elmék arányát tekintve első az országban.



- Fotós szempontból van kedvenc helye?

- Egyet nem tudnék kiválasztani. Legjobban a történelmi belvárost és a havi-hegyi kápolnát szeretem fotózni. A belvárosi utcák, terek napszaktól, évszaktól, időjárástól függően mindig más-más arcukat mutatják.

Névjegy

Svastits Krisztián 1974 decemberében született Pécsett. Marketing szakközgazdász végzettséggel rendelkezik, saját vállalkozását vezeti. Nős, két fiúgyermek édesapja.



- Milyen más témákat, helyeket szeret még fényképezni?

- Korábban utazásaim során került elő a fényképezőgép a személyes emlékek megörökítése céljából. Mostanában elsősorban városi hangulatképekkel, utcaképek készítésével foglalkozom. Szeretem a természetfotózást, de arra most kevés időm van, inkább próbálok a városi képeimbe érdekes jelenségeket belevinni, legyen az vihar, hófúvás, vagy eső utáni fények.



- Hogyan születik meg egy-egy kép?

- A fotózást előre átgondolom, eltervezem. Van olyan kép, amely több év után jött össze, akkor sikerült megfelelő időjárási körülményeket, fényeket elkapni. Törekszem arra, hogy emberek is legyenek a képen, de mivel nem dolgozom statisztákkal, modellekkel, ezért egy-egy alak felbukkanása nem tervezhető, mindig véletlenszerűen történik. 

Palotás Péter - Fotók: Svastits Krisztián