Lakáshoz jutással és pénzzel is támogatja a pécsi önkormányzat a fiatal háziorvosokat

2019. május 24. péntek 09:28

Lakáshoz jutással és pénzzel is támogatja a pécsi önkormányzat a fiatal háziorvosokat

Ahogy az ország legtöbb részén, úgy Pécsett is problémát okoz, hogy a házi- és fogorvosi hivatás egyre kevésbé vonzó a fiatalok számára. Az önkormányzat a közeljövőben egy új támogatási csomagot dolgoz ki, amelynek részeként többek közt a lakhatáshoz nyújtanak segítséget. Akik pedig az egészségbiztosítási alapkezelő pályázatán nyernek, további egymillió forintos pluszforrást kapnak. 

 

Az egészségügyi alapellátás fenntartása, illetve a színvonal emelése érdekében támogatási csomag kidolgozása kezdődhet a pécsi városházán. A lépésre már csak azért is szükség van, mert bár az elmúlt években komoly mértékben növekedett a praxisoknak biztosított pénzösszeg, továbbra is probléma, hogy a fiatalok többsége nem lát fantáziát a hivatásban, a házi- és fogorvosok átlagéletkora egyre magasabb.

Őri László alpolgármester javaslatára az alapellátásban dolgozók rövidesen a mostaninál több segítséget kapnak az önkormányzattól. A tervek alapján főleg a praxist vásárló fiataloknak kedveznének.

Kedvezményt kaphatnak a mentősök

A javaslatcsomag tartalmazza, hogy az Országos Mentőszolgálat munkatársai a helyi közösségi közlekedésben kedvezményben részesülhessenek, amely mértékéről később döntenek. Az önkormányzat ezzel a segítséggel is elismeri a magas színvonalon és erőn felül dolgozó mentősöket.

A cél, hogy a harmincöt év alattiak számára is vonzó legyen a hivatást Pécsett gyakorolni. Ennek megfelelően a város támogatni fogja a lakáshoz jutást, valamint előnyt kínál a lakóingatlanokkal kapcsolatos igények elbírálásakor. A kedvezmények azok számára járnak majd, akik az önkormányzattal feladat-ellátási szerződést kötöttek, illetve vállalják, hogy legalább négy évig dolgoznak házi-, vagy fogorvosként az adott körzetben.

Szintén nagy segítség lehet, hogy az elképzelések szerint 2020-tól azok az új praxistulajdonosok, akik az adott évi Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) pályázaton nyernek, további egymillió forintos támogatásban részesülnek a várostól. Ebben az esetben szintén feltétel, hogy legyen érvényes, az önkormányzattal kötött feladat-ellátási szerződés.

Kisebb mértékű, de fontos változás, hogy a sürgősségi betegellátást végző orvosok a mostaninál hosszabb ideig parkolhatnak díjmentesen a fizetős zónákban.

A támogatások a gyermekeket gyógyító házi- és fogorvosok számára is elérhetőek lesznek.


Képünk illusztráció. 

Palotás Péter - Fotó: pixabay.com