Közérdekű munkára ítéltek szépítik a pécsi belvárost - Sokan inkább ledolgozzák a büntetést

2019. május 07. kedd 15:44

Közérdekű munkára ítéltek szépítik a pécsi belvárost - Sokan inkább ledolgozzák a büntetést

Évente 20-30 ezer munkaórányi feladatot végeznek el Pécsett a belvárosban közérdekű munka keretében azok, akiket erre ítélt a bíróság vagy szabálysértési pénzbüntetésüket e módon kívánják kiváltani. A részletekről Pécs polgármestere, a feladatokat koordináló Gerillart Egyesület vezetője, a kormányhivatal igazságügyi szakterületének vezetője és a városüzemeltetési cég első embere beszélt sajtótájékoztatón. 

 

 

Mint arra Páva Zsolt, Pécs polgármestere emlékeztetett, néhány évvel ezelőtt a Nick-udvar felújítása és a Nick Galéria kialakítása kapcsán a Gerillart Egyesület segítségével kapcsolódtak vettek részt Pécs szépítésében közérdekű munkában résztvevők. A tapasztalatok miatt 2017-ben és tavaly már Pécs közterületein is dolgoztak ilyen keretek között.

- A városvezetés minden olyan programot támogat, amely Pécs számára hasznos tevékenységet jelent, egyben erre hatékony módon, a lehető legkevesebb forrás segítségével van mód. A közfoglalkoztatotti programot jól egészíti ki a közérdekű munka, hiszen miközben a városnak gyakorlatilag semmibe sem kerül, az elmúlt két évben összesen mintegy 50 ezer munkaórányi feladatot lehetett így ellátni - mondta a városvezető.

A részletekről szólva Tímár Krisztián, a Gerillart Egyesület vezetője elmondta: az északi várfalsétány folyamatos karbantartása, kezelése mellett a teljes belvárosban végzik a gyomirtást, időről időre a városfalat szabadítják meg az azt romboló növényzettől, de belvárosi önkormányzati tulajdonú ingatlanok udvarait is rendezik. Beszámolt róla, hogy átlagosan 150-200 fő vesz részt programjaikban, s az elvégzett munka értéke évi több tízmillió forintra rúgna, ha azokat piaci alapon kellene elvégeztetni.

Kiss Tibor, a városüzemeltetési feladatokat ellátó Biokom NKft. ügyvezetője azt mondta, hatalmas segítséget jelentenek a közérdekű munkákban résztvevők, hiszen nélkülök jelentős anyagi áldozatot jelentene a városi cég számára a hasonló feladatok önerőből történő ellátása. Hozzátette: évente egy adminisztratív feladatokat ellátó személy bérköltségét támogatásként biztosítják az egyesületnek, amely ezért cserébe gyakorlatilag ingyen kapják meg a pécsiek az elvégzett munka eredményét, a tisztább, rendezettebb köztereket.

A Baranya Megyei Kormányhivatal segítségével közvetítik ki a közérdekű munkát végzőket az egyesületnek. Patai Péter, a kormányhivatal igazságügyi szakterületének vezetője elmondta:

Baranya megyében a közérdekű munka büntetés végrehajtásának szervezését és ellenőrzését a Kormányhivatal pártfogó felügyelői látják el. Fontos kiemelni, hogy a büntetésként kiszabott közérdekű munka pénzbeli megváltása nem lehetséges, az elvégzett munkáért nem jár díjazás. A büntetés eredményes végrehajtásához nem mindig egyszerű olyan feladatot találni a városban, megyében, amelyet el tudnak végeztetni az érintettek, ám a Gerillart Egyesületben hasznos partnerre talált a kormányhivatal.

Páva Zsolt reményét fejezte ki, hogy a város és a régióban legnagyobbnak számító ilyen tevékenységet folytató egyesület kapcsolata a következő években is gyümölcsöző lesz.

Forrás: Pécs önkományzata