Kóstoló Pécs múltjából, jelenéből: turisztikai központ lesz a Régészeti Múzeumból

2016. május 30. hétfő 08:02

Kóstoló Pécs múltjából, jelenéből: turisztikai központ lesz a Régészeti Múzeumból

Több lesz, mint egy „sima" kiállítótér: a Pécsi Értéktár elemeit bemutató, ingyenesen látogatható tárlat, kávézó is nyílik a tervek szerint a Széchenyi téren található Régészeti Múzeumban a másfél milliárd forintba kerülő felújítását követően. Az épületben a régészeti kiállítás mellett a várostörténeti és a néprajzi gyűjtemény egyes elemeit is bemutatják majd. 

Több mint hat esztendeje áll kihasználatlanul a Széchenyi téren a Régészeti Múzeumnak helyet adott épület, amit éppen azért kellett bezárni, mert olyan rossz állapotban volt (és van), hogy alkalmatlanná vált feladatai ellátására. Fekvése miatt azonban az egyik legértékesebb ingatlan a város főterén, így Istentől való vétek tűrni a további pusztulását.

Most azonban - egy kínálkozó pályázati esélyt megragadva - a pécsi közgyűlés úgy döntött, belevágnak nemcsak az épület renoválásába, hanem olyan jellegű átalakításába is, ami a város legújabb turisztikai attrakciójává teheti azt.

A beruházás mintegy másfél milliárd forintba kerül. Az összeget teljes egészében uniós forrásból remélik előteremteni, derül ki a Páva Zsolt, Pécs polgármestere által jegyzett előterjesztésből.

A 2018-ra befejeződő átépítés eredményeként a Széchenyi tér kapuja lehet.

az épület korábbi szerepét is betölti, így helyet ad a régészeti gyűjteménynek, de új funkciókkal is felruházzák. A tervekben a nem túl fantáziadús Integrált Múzeumi Központra keresztelt (reméljük, ezen még változtatnak) intézményben a Rákóczi úton található néprajzi- és helytörténeti gyűjtemény egyes elemeit is bemutatnák.

A múzeum földszintjén ingyenesen látogatható kiállítási teret hoznak létre, ahol a Pécsi Értéktár darabjait vehetik szemügyre a turisták, akik számára információs pontot is kialakítanak. A megfáradt utazók és természetesen a pécsiek is az épületen belül megnyíló, helyi motívumokkal operáló kávézóban frissülhetnek fel. A múzeum kertjét befedik, s szintén megnyitják.

Az épület első emeletén helyezik el az állandó kiállítást, a könyvtárat és a kutatóhelyeket, a korábban kihasználatlan alagsori helyiségeket pedig úgy alakítják át, hogy alkalmasak legyenek tárlatok rendezésére.

Képünkön: így fest most az épület.


M. B. - Fotó: Kálmándy Ferenc