Kizárták Imhof Gábor ügyvédeit, lehet, hogy mégsem kezdődik el Győrben kedden a per - FRISSÍTVE

2012. szeptember 14. péntek 17:35

Kizárták Imhof Gábor ügyvédeit, lehet, hogy mégsem kezdődik el Győrben kedden a per - FRISSÍTVE

Néhány nappal a maratoninak ígérkező pécsi egyetemi vesztegetési per előtt a Győri Törvényszéken kizárták a tárgyalásból az ügy első rendű vádlottjának (archív képünkön) ügyvédjét, a fővárosban praktizáló dr. Papp Gézát. A védő azt mondja, így a Győri Törvényszék szeptember 18-ára meghirdetett első tárgyalási napon Imhof Gábor védelem nélkül lenne kénytelen a bíróság elé állni, emiatt pedig el kellene napolni a bírósági eljárás kezdetét.

Mint ismert, az ügyben eljáró Győri Törvényszék tizenhat tárgyalási időpontot tűzött ki, az elsőt szeptember 18-ára. Imhof Gábor ügyvédje - mint a Pécsi Újság.hu-nak elmondta - más ügyekkel való ütközés miatt nem tudna személyesen részt venni mindegyik tárgyaláson, s emiatt, a törvényi előírásoknak megfelelően, helyettesítésére adott meghatalmazást távolmaradása esetére.

Dr. Papp Géza az ügy kilenced rendű vádlottjának védelmét ellátó győri dr. Gartner István ügyvédet hatalmazta meg helyettesítésére.

- Részletesen tanulmányoztuk a vádirati tényállást és semmilyen érdekellentét, kizáró ok nem merült fel ezzel kapcsolatban - fogalmazott dr. Papp. Hozzátette, védenceik részéről sem merült fel semmilyen kifogás a helyettesítéssel szemben.

- A helyettesítésről szóló meghatalmazást augusztus 24-én adtam be a Győri Törvényszékre, és a legnagyobb meglepetésemre szeptember 12-én vettem kézhez azt a végzést, amely szerint dr. Gartner Istvánt, valamint jómagamat is kizártak az ügyből - folytatta a védő.

Mivel a végzés fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható - hangsúlyozta dr. Papp Géza - így védencét a börtönben nem látogathatja, védelmét nem láthatja el. Szavaiból kiderült, hiába fellebbeznek, amíg azt a Győri Ítélőtábla nem bírálja el, az eljárásban egyáltalán nem vehetnek részt. Érdeklődésünkre hozzátette, a fellebbezés elbírálásának nincs törvényben meghatározott határideje. Példaként hozta fel azonban egy korábbi fellebbezésüket, amit több mint egy hónap elteltével terjesztették csak fel a Győri Ítélőtáblához.

- Ez a legalapvetőbb emberi jogait sérti a védencemnek - szögezte le dr. Papp Géza, hozzáfűzve, az emberi jogok európai egyezménye tartalmazza, hogy mindenki szabadon választhat védőt és Magyarország Alaptörvényében is szerepel, hogy a vádlottat az eljárás minden szakában megilleti a védelem joga.

A fejlemények fényében tehát Imhof Gábor védőügyvéd nélkül állhat a bíróság elé az első tárgyalási napon.

Dr. Papp Géza szerint az is elképzelhető, hogy kirendelt ügyvéd fogja képviselni, azonban, tette hozzá, „a lelkiismeretes védelemhez legalább másfél hónap felkészülési idő szükséges, tekintettel arra, hogy a nyomozati iratok 16 ezer oldalt, a hozzá tartozó mellékletek további 20 ezer oldalt tesznek ki".

Az ügyvéd úgy látja, a jövő keddi tárgyalást el is napolhatják - amennyiben viszont mégsem ez történne, „az olyan súlyos eljárási szabálysértés lenne, amelyet a strasbourgi emberi jogi bíróság is értékelni fog".

FRISSÍTVE:

Bánáti: a vádlott ügyvédeinek kizárása "egyértelműen téves döntés"

Bánáti Jánosnak, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökének véleménye szerint egyértelműen téves döntés született, amikor néhány nappal a maratoninak ígérkező pécsi egyetemi vesztegetési per kezdete előtt a Győri Törvényszéken kizárták a tárgyalásból az ügy elsőrendű vádlottjának ügyvédjeit.

A kamara elnöke az MTI megkeresésére elmondta: van két büntetőeljárási szabály, amelyeket a jelek szerint a bíróság "összetévesztett", és a tényállást is pontatlanul idézte. Ez a tévedés pedig "súlyosan érinti a vádlott védekezéshez való jogát" - jegyezte meg Bánáti János.

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke az MTI-nek elmondta: a jogsértő intézkedéssel szemben az ügyvéd már beadta a fellebbezést, kérte a végzés felfüggesztését.

Bánáti János úgy véli: előbb a magyar eljáró bírságoknak kell megadni az esélyt, s megvárni, mi lesz a döntés, illetve hogy ennek az első fokon született "sérelmes döntésnek" lesz-e kihatása a védekezésre. Ha az ügy jogerősen lezárul, akkor lehet Strasbourgról beszélni - mondta Bánáti János. Ennek a lehetőségnek a felvetését egyelőre korainak tartja, s - mint hangoztatta - bízik abban, hogy az ítélőtábla "helyre fogja tenni" az ügyet.

Pécsi Újság.hu - MTI