Kincsek éjszakáját rendezik meg a Pécsi Püspökségen

2018. június 14. csütörtök 07:30

Kincsek éjszakáját rendezik meg a Pécsi Püspökségen

A Pécsi Püspökség idén is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája országos programegyütteshez június 23-án. Az idei rendezvény kiemelt városa Pécs, témája pedig a család. 


Tizenhatodik alkalommal nyitják meg kapuikat a magyarországi múzeumok a látogatók előtt az év legrövidebb éjszakáján. A Múzeumok Éjszakája programegyüttesnek több megkezdett és formálódó hagyománya van. Ezek közé tartozik az is, hogy a Kultúráért Felelős Államtitkárság 2015 óta kiválaszt egy kiemelt témát és egy főszereplő várost, amely idén Pécs lesz. A Pécsi Püspökség évek óta csatlakozik az országos rendezvényhez Kincsek éjszakája nevű programjával, amelynek mottója „Mert ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is" (Mt 6,21)

Az est folyamán egy különleges családi kincskereső játékra hívják a látogatókat: 4 helyszínen 4 elveszett érme másolatát kell megkeresni, Klimo püspök gyűjteményéből.

Klimo György a 18. századi Pécs kultúrapártoló püspöke volt. Nemcsak könyvtárat hozott létre, de érmegyűjteménye is híres volt. A gyűjteményben nagy gonddal és hozzáértéssel válogatott, kiváló állapotban lévő arany- és ezüstpénzek kaptak helyet, amelyek számát Csajághy Károly 3000 darabra becsülte. A gyűjtemény legjelentősebb darabjai az ókori római pénzek voltak, de találhatunk magyar arany- és ezüstérméket is, egészen Szent István korától.

A játék során megtalált érmék fizetőeszközként beválthatók a Magtár Kávézóban egy pohár borra vagy limonádéra. A kávézó és a terasz a Kincsek Éjszakáján éjfélig tart nyitva.

A 20.00 órakor kezdődő kincskeresés mellett több helyszínen számos más program is várja az érdeklődőket, családokat.

KINCSTÁR

Idegenvezetések indulnak 20:30; 21:30; 22:30-kor (A csoportok létszáma korlátozott, regisztráció az időpontra kattintva!) A köztes időben a kiállítás az esti belépőjeggyel szabadon látogatható.

Óriás puzzle, kockák, 3D kirakó várja a gyerekeket a foglalkoztatóban
19:00-tól zárásig - Kerámia festöde a Pécsi Püspökség motívumaiból 500 Ft/db-tól
20.00-tól Kincskereső múzeumpedagógiai foglalkozás családoknak 800 Ft/fő

SZÉKESEGYHÁZ

A Székesegyház kilátótornya páratlan éjszakai panorámát nyújt a látogatóknak. Az esti belépőjegy a torony megtekintését tartalmazza.

MAGTÁR LÁTOGATÓKÖZPONT

21:00, 22:00-kor: 3 tételes borkóstoló a Püspöki Pincében a Pécsi Püspökég címeres boraiból: Borkóstoló: 1900 Ft/fő (A csoportok létszáma korlátozott, regisztráció az időpontra kattintva!)
Magtár imázsfilm vetítés

DZSÁMI

15 perces orgonakoncertek kezdődnek: 21:00, 22:00, 23:00

ÁRAK:

Belépőjegy: 1400 Ft/fő
Családi jegy: 3000 Ft (gyermekek és szüleik részére), amely tartalmazza a Székesegyház, a Dzsámi és a Püspöki KincsTár megtekintését és az idegenvezetésen, orgonajátékon való részvételt.

Forrás: PEM