Kiépül a Mecsek-kör, pár éven belül akár Siófokig is eltekerhetünk az új bicikliúton

2021. augusztus 10. kedd 14:39

Kiépül a Mecsek-kör, pár éven belül akár Siófokig is eltekerhetünk az új bicikliúton

Ha a minden a tervek szerint halad, 2023-ban indulhat a Pécs és Siófok között négy szakaszra bontott kerékpárút építése. A közbeszerzési eljáráson nemrég eldőlt, melyik cégek végezhetik a tervezést. A nagyívű beruházás részeként elkészül a „Mecsek-kör", Baranyában Pécs és Orfű mellett Magyarhertelendet, Sásdot és Vásárosdombót is kerékpárutak kötik majd össze. Szigetvár és Kaposvár között szintén biztonságos lesz a biciklizés.


Egyre népszerűbb a kerékpáros turizmus Magyarországon, az elkövetkező években pedig hatalmas infrastrukturális fejlesztések indulnak. A beruházásokból megyénk sem marad ki: Pécstől egészen Siófokig, Szigetvártól pedig Kaposvárig épül bicikliút.

A Nemzeti Infrastruktúra (NIF) Zrt. megkeresésünkre arról adott tájékoztatást, hogy a baranyai megyeszékhelytől a Balaton déli partjáig vezető kerékpárúttal kapcsolatos engedélyezési és kiviteli tervek, valamint az építési és kapcsolódó engedélyek megszerzésére kiírt közbeszerzési eljárás júliusban lezárult. A négy szakaszra bontott beruházás közül három esetében a Tura-Terv Mérnökiroda Kft., egy vonatkozásában pedig a Via-Futura Kft. nyerte el a feladatot.

A Pécs és Oroszló között kiépülő 38 kilométeres szakaszt, az úgynevezett „Mecsek-kört" nettó 158 millió forintért tervezheti a Tura-Terv. Az innen Dombóvárig tartó 49 kilométeres rész tervezésére nettó 195 millió forint értékben kötöttek szerződést a Via-Futura céggel, Dombóvártól Tamásiig (38 km), illetve a befejező szakaszra (49 km) pedig szintén a Tura-Terv Kft. készítheti a terveket nettó 183, valamint 198 millió forintért.

Szigetvárt és Kaposvárt is bicikliúttal kötik össze

Nemcsak Pécs és Siófok, hanem Szigetvár és Kaposvár között is épül kerékpárút. A NIF Zrt.-nél arról adtak tájékoztatást, hogy jelenleg az engedélyezési és kiviteli tervek készítésére, valamint az építési és kapcsolódó engedélyek megszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárás felhívására beérkezett ajánlatok bírálati szakaszában tart a beruházás.

A NIF Zrt. közölte, a rendelkezésre álló forrás alapján jelenleg a Siófok és Tamási közötti szakasz tervezése kezdődött meg. A teljeskörű engedélyezési és kiviteli terveinek elkészítésére, valamint a kapcsolódó engedélyek megszerzésére tizenhat hónap áll a társaság rendelkezésére.

Mint megtudtuk, az építési engedélyköteles szakaszok kivitelezése legkorábban 2023-ban kezdődhet meg.
A már létező tanulmányterv alapján a Pécs-Siófok bicikliút érinteni fogja többek közt Orfűt, Magyarhertelendet, Sásdot, Dombóvárt, Döbröközt, Tamásit és a Fejér megyei Szabadhídvéget is. A települések listáját az engedélyezési és kiviteli tervek véglegesítik majd.

Palotás Péter - Fotó: pixabay.com