Kiborult a bili, ultimátumot adott a Momentum Péterfyy Attilának, Pécs polgármesterének

2021. január 22. péntek 08:44

Frissítve: 2021. január 22. péntek 13:32

Kiborult a bili, ultimátumot adott a Momentum Péterfyy Attilának, Pécs polgármesterének

FRISSÍTVE: reagált Péterffy Attila. Kilenc balliberális politikus adott ultimátumot Péterffy Attilának, Pécs polgármesterének, így válaszolva arra a támadássorozatra, amelyet a Gyurcsány-párti alpolgármester, Bognár Szilviával szemben indítottak  Az aláírók szerint elfogyott a türelmük. Sajgó György, a Momentum pécsi frakcióvezetője Facebook-bejegyzésben nyilvánosságra hozta azt a 12 pontos követelésüket. A további koalíciós együttműködés alapfeltételeként az MSZP-s Nyőgéri Lajos kinevezésének visszavonását jelölték meg. 

Íme az ultimátum:

1.) Nyőgéri Lajos kinevezését a polgármester saját hatáskörben vonja vissza még a veszélyhelyzet alatt, illetve a kinevezéséről az SzMSz szabályai alapján demokratikusan döntsön a veszélyhelyzet utáni első közgyűlés!

2.) Bognár Szilvia alpolgármester a hatásköreit a 20/2019. (12. 02.) utasítás szerint gyakorolhassa! Minden olyan hatáskört vissza kell venni Ruzsa Csabától és Nyőgéri Lajostól, melyek Bognár Szilviától kerültek elvonásra.

3.) A Pécsi Kommunikációs Központ Kft. vezetőjének kinevezéséről az SzMSz szabályai alapján demokratikusan döntsön a veszélyhelyzet utáni első közgyűlés.

4.) Hatékony feloldását kérjük annak a morális válságnak, amit a BIOKOM Nkft.-nél létesített 'Közbeszerzés és projekt manager' megnevezésű pozíció okozott. Fentieken túl szeretnénk mindenki számára átlátható szabályokat kialakítani az önkormányzati vállalatoknál és intézményeknél történő kinevezések ügyében.

5.) A polgármester 2021. január 31-ig nyilvánosan számoljon be az október 13-i győzelmet követő, az önkormányzati cégek előző időszaki működését vizsgáló átvilágítások eredményéről: sorrendben Tüke Busz Zrt. (Volvo-gate), BIOKOM Nkft., PSN Zrt., ZSÖK Nkft., PKK Kft., majd a többi városi érdekeltségű átvizsgált cég.

6.) A lakhatás, a lakásgazdálkodás területein az elmúlt tizenöt hónapban semmiféle előrelépés nem történt, a lakásgazdálkodással foglalkozó hivatali szervezet egy átjáróházzá vált. Ez a helyzet számunkra elfogadhatatlan! Ezért 2021. március 1-től a város lakásgazdálkodásának vezetésére pályázaton kiválasztott, a feladat ellátására alkalmas személyt kell kinevezni!

7.) Az a hivatali, intézményi, szervezeti és cégvezető, aki a közérdekű adatok vagy a közérdekből nyilvános adatok szolgáltatását az önkormányzati képviselő, valamint a jogszabály alapján hozzá forduló magánszemély (természetes személy) kérésére megtagadja, azonnali felmondással visszahívható legyen. Polgármesteri utasítás jogszabállyal nem lehet ellentétes, így arra való hivatkozás nem mentesíti a vezetőket a felelősségre vonás alól. Biztosítani kell az önkormányzati képviselők ellenőrzési jogosítványát, és a hivatalos dokumentumokat titoktartási kötelezettség mellett ki kell adni számukra.

8.) Minden olyan szerződést, melyet a polgármester, bármely városházi vezető vagy bármely önkormányzati cég megköt, teljes terjedelmében, az összes csatolmánnyal és a hozzá tartozó információkkal együtt minden önkormányzati képviselő részére könnyen hozzáférhetővé kell tenni! Ezért a jegyző a szerződéseket a tartozékaikkal együtt digitalizált formában a képviselők számára elérhető tárhelyre tölti fel.

9.) A mindenkori gazdasági alpolgármester - mint az önkormányzat gazdaságpolitikájának alakításáért felelős vezető - a tevékenységéről háromhavonta részletes beszámolót köteles terjeszteni a Közgyűlés elé.

10.) A frakciószövetség belső szavazásainál csak a közgyűlés minősített többségével, azaz tizennégy szavazattal támogatott javaslatok számítsanak a frakciószövetség egésze által kötelezően támogatandó javaslatnak, egyéb esetben szabad mandátumú szavazás következik, ha az előterjesztő fenntartja a javaslatot a közgyűlésre.

11.) Az önkormányzati képviselőket és a polgármesteri hivatal dolgozóit esetlegesen érintő összeférhetetlenségeket legkésőbb 2021. február 28-ig meg kell szüntetni!

12.) A képviselői munka felelős elvégzéséhez a polgármesteri hivatal biztosítsa a frakciók működésének feltételeit! A frakciók a kéréseiket 2021. január 31-ig juttassák el a jegyzőnek, hogy február 28-ig rendezhető legyen a frakciók infrastruktúrájának kialakítása.

Péterffy Attila pénteken délután sajtóközleményben reagált: 

"Számomra az a legfontosabb, hogy a jelenlegi városvezető frakció tagjaival közösen elfogadott, győztes választási programunkat a lehető legteljesebb mértékben végrehajtsam. Azt gondolom ma is, hogy ez a pécsiek érdeke. A program megvalósításából mindenkinek ki kell vennie a részét. Ezért továbbra is számítok a városvezető frakciók valamennyi képviselőjének elkötelezett munkájára.

 

A héten kézhez kaptam a Momentum frakciója és a DK egyes képviselői által aláírt levelet. Egyeztetni fogok velük, a tárgyalást azonban én nem a sajtó bevonásával óhajtom lefolytatni."

 

 

 

 

EQM