Kiadták a riasztást, érkezik a havazás, Baranyában eshet a legtöbb hó

2018. december 14. péntek 13:20

Frissítve: 2018. december 14. péntek 16:42

Kiadták a riasztást, érkezik a havazás, Baranyában eshet a legtöbb hó

Frissítve:  A csapadék egyre nagyobb területre terjed ki, az utak sónedvesek. Szombat estig akár húszcentisre is hízhat a hótakaró. A meteorológiai szolgálat figyelmeztetést adott ki a megyére szólóan.

 

Az előrejelzés szerint délutántól, estétől délnyugat felől változó intenzitású havazás kezdődik, amely szombat reggelre az ország döntő részére kiterjed (északkeleten inkább csak délelőtt kezdődik). 

A keleti, délkeleti határvidéken a hó mellett kis valószínűséggel és átmeneti jelleggel vegyes halmazállapotú csapadék (havas eső, fagyott eső, ónos eső) is lehet.

Szombat éjfélig a lehulló friss hó az ország déli, délkeleti felén általában 5-15 cm közé becsülhető, de a déli határvidéken helyenként 20 cm körüli hótakaró kialakulása sem zárható ki.

Az ország északi, északnyugati felén többnyire 3-10 cm közötti hó várható. A legkevesebb hó az északnyugati tájakon (főként a határvidéken) valószínű: kb. folt/lepel - 3 cm.

A megerősödő északi, északkeleti szél a hóval borított tájakon néhol (főként az Alpokalján és északkeleten) hordhatja a havat.

Hideg marad az idő, napközben is nulla fok körül alakul a csúcshőmérséklet.

A közútkezelő péntek délutáni tájékoztatása szerint a csapadék egyre nagyobb területre terjed ki a Dunántúlon.

Jelenleg is gyenge havazást, hószállingózást jeleznek Vas, Veszprém, Zala, Somogy, Baranya és Tolna megyéből, illetve keletebbre Bács-Kiskun megye déli részéről (polgári észlelők). Egyelőre a lehullott hó összmennyisége Vasban és Zalában éri el helyenként az 1 cm-t, máshol ennél kevesebb.

A gyorsforgalmi, valamint a fő- és a mellékutak burkolata a síkosságmentesítés nyomán többnyire sónedves a Dunántúlon, a keleti megyékben inkább száraz az utak felülete.

A látási viszonyok jobbára kielégítőek, sűrű ködöt nem jelentettek.

EQM - Fotó: pixabay