Kétszáz évente fordul elő ekkora felhőszakadás Pécsen: egy óra alatt 80 milliméter

2014. augusztus 04. hétfő 19:37

Az időjárás- és a viharkutatás terén jártas szakemberek szerint ilyen szélsőséges felhőszakadással, mint amely 2014. augusztus 3-án délután érte el Pécset, amikor egy óra alatt több mint 80 mm csapadék hullott le, csak 200 évente egyszer lehet találkozni a jelenlegi valószínűség-számítások szerint - írja a BIOKOM hétfői közleményében.

Vasárnap 13 órától a BIOKOM négy részlegének (parkerdei, közterület-karbantartási, parkgondozási és köztisztasági, vízrendezési) 35 fő munkatársa több tucat gépjárművel és munkagéppel, valamint a megbízott vállalkozók dolgoztak azon, hogy a hirtelen lezúduló, hatalmas mennyiségű csapadékvíz miatt kialakult vízátfolyásokat megszüntessék, az utakra felhordott törmeléket és sarat minél hamarabb eltakarítsák kézi és gépi erővel. A munkatársak homokzsákokat töltöttek és pakoltak az ingatlanok védelme érdekében, kidőlt fákat távolítottak el, ágakat és egyéb zöldhulladékokat gyűjtöttek össze az utakról, szivattyúztak és aknafedlapokat helyeztek vissza helyükre.

Több száz m3-nyi föld és sár zúdult rá a pécsi utakra a csapadékvízzel együtt, amely eltakarítása jelenleg is zajlik, sőt, az elkövetkezendő napokra is bőven ad munkát. A hegyoldalból hatalmas víztömeg zúdult rá a városra, a meglévő, kiépített vízelvezető-rendszer kapacitása, keresztmetszete évtizedek óta adott, annak idején kisebb esőzésekre lett tervezve, ezért az extrém mennyiségű csapadékvízzel a túltelítettség miatt csak idővel birkózott meg. Főként a mélyebben fekvő utcákban volt kritikus a helyzet, néhol akár fél méter magas vízátfolyással is lehetett találkozni.

A BIOKOM Nonprofit Kft. szakemberei a Misina Mentőcsoport tagjaival együtt az érintett helyszíneken egészen késő éjjelig dolgoztak: a Verseny utca környékén, a Laskó, Kopács, Pipacs utcákban, a Mártírok útjánál, a Veress Endre utcában, valamint a nyugati városrész dűlőiben, a Mecsek oldal utcáiban, a sörgyártól Bálicsig terjedő területen, valamint azokban a lakóövezetekben, ahol a vízfolyások kiöntöttek. A legnagyobb károk Pécs nyugati részében keletkeztek, ahol a patakok kiáradása mellett a jégeső is komoly károkat okozott. Éger völgyben igen jelentős károk lettek: 150 m3-nyi iszap öntötte el, a nemrég épített műtárgyak tönkrementek pl.: az új fahidat a víz kimosta a helyéről, az iszapfogót összegyűrte, stb.

A mai és még az elkövetkezendő napokban is zajlik a hordalékfogók, az átereszek és a víznyelők kitisztítása, mint minden nagyobb eső után. Társaságunk mindaddig dolgozik a káresemények felszámolásán, ameddig szükséges.

 

Fényképek a vasárnapi időjárásról: www.facebook.com/biokom

Forrás: BIOKOM Nonprofit Kft.